kolmapäev, 22. oktoober 2008

Linnupiimakook

KOOGI ISELOOMUSTUS:



Väga mõnus kerge, õhulise-vahulise konsistentsiga suus sulav küpsisepõhjaga vahukoore-maitsestamata jogurti või hapukooretarretise magustoit või kook!
Tee seda kooki vaid siis kui sul on mikrolaineahi zelatiini sulatamiseks, sest vastasel juhul tuleks seda teha pliidil kuumaveepotis teise kausi või tassi sees pidevalt segades, kuid see on üsna keeruline !





VAJA LÄHEB:



1 liiter maitsestamata jogurtit või hapukoort, soovitan jogurtit, sest kuna vahukoor on niigi rasvane, siis hapukoorega tehes tuleb kokku liiga rammus - Viljandi või Tartu inimestele soovitan osta turult Pajumäe maitsestamata jogurtit, müüakse liitrises plastmasspurgis. Tartus on vanas turuhoones Pajumäe müügilett. Poes on enamasti maitsestamata jogurt 400 grammistes topsikutes.

1,5 detsiliitrit suhkurt
4 detsiliitrit vahukoore koort vahustatult (2 väikest pakki)
3 kuhjaga supilusikatäit zelatiini (osta 2 pakki Latplanta zelatiini, pakis 20 g)

Pool pakki pruune küpsiseid (Selga)




TEGEMISÕPETUS:

Vahukoor vahustada 2 supilusikatäie suhkruga.
Hapukoor vahustada või vispeldada suhkruga. Maitsestamata jogurt ja vahustatud vahukoor segada omavahel kas mikseri või lusikaga.
3 kuhjaga supilusikatäit zelatiini panna 1 detsiliitri veega paisuma.

Nüüd tuleb pikk jutt zelatiini teemal.
Soovitan eelistada Latplanta firma zelatiini, mis on helebeezis paberpakis, sees on 20 g ja maksab umbes 6 krooni. Müüakse kindlasti A ja O kauplustes, Konsumis. Ühes 20 grammises zelatiinipakis on 2 supilusikatäit zelatiini. On olemas ka teistsuguseid zelatiine, kuid soovitan seda, kuna see pole mind kunagi alt vedanud. Ärge ostke zelatiini, mida müüakse Säästumarketis, see on küll suures odavas pakis, kuid paisub ja hiljem ka sulab väga halvasti ja kuna seda on minu arvates peaaegu võimatu täiesti vedelaks sulatada, võib ka tarretis jääda tükiline. Maximas oli parem zelatiin suures pakis, kuid selle tootja nime pean täpsustama. Zelatiini müüakse ka lehtedena, kuid ise ei ole neid kunagi kasutanud ja ei oska praegu ka täpsemalt öelda, kuidas nende sulatamine käib. Lugedes kirjeldust, tundub, et seda saab teha lihtsamalt, aga ilma et oleksin järgi proovinud, ei tahaks seda reklaamida.


Võta 3 kuhjaga supilusikatäit zelatiini (katsu, et lusikad oleksid korraliku kuhjaga, kui tundub, et ei saanud suured lusikatäied, pane igaks juhuks natuke veel juurde).

Pane zelatiin mikrolaineahju kannatavasse tassi ja lisa sinna üks detsiliitri vett, sega läbi, jäta umbes viieks minutiks paisuma. Kui zelatiin on paisunud, siis käega katsudes on tassis kõva mass. Kui panna rohkem vett, siis ta nii paksuks ei paisu, kuid ka siis võib poolvedelana sulatada ja pärast tardub ikka. Nüüd songi see paisunud kõva mass lusikaga veidi katki, et see ei oleks tassis suure tükina, vaid mitmete tükkidena. Pane paisunud zelatiiniga tass mikrolaineahju tavalise soojendamise reziimile 40 sekundiks, peale seda on vedel zelatiini-veesegu tassis, sega korra lusikaga läbi.

Nüüd tuleb sulatatud zelatiinilahus valada peene joana vahukoore-jogurtisegule, kuid samal ajal tuleb väga hoogsalt segada jogurtisegus, muidu tekivad zelatiinitükid. Sellest ei piisa kui valad zelatiinisegu vahukoore-jogurtisegu hulka ja alles siis hahhad segama, siis läheb kõik tükki. Kõige parem oleks kui saaks kasutada mikserit ja samal ajal kui ühe käega valad sulatatud zelatiini, vahustad teises käes oleva mikseriga aktiivselt segu.

Ära lase sulatatud zelatiinil enne jourtisegule lisamist jahtuda, sest jahtudes hakkab uuesti paksuks minema. Kindlasti ei tohi paisunud zelatiini kauem kui 40 sekundit hoida mikrolaineahjus, sest zelatiin ei tohi keema minna, siis ta ei tarretu enam. Kui teed väiksema koguse tarretist ja paned vähem zelatiini, siis pane ka vähem vett ja soojenda mikrolaineahjus vähem aega!

Kui zelatiinilahus on mikserdatud jogurti-hapukooretarretise hulka, vala kiiresti saadud segu laia lamedasse kaussi või koogivormi, lükka lusikaga pealt tasaseks. Kui kasutad lahtikäivat koogivormi, kata põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Kuid seda võib teha ka väikeste kookidena, pannes väikestesse kausikestesse segu. Aga tegutse kiiresti, sest hakkab väga kiiresti tarduma. Kata vormi pandud tarretisesegu õhukese kihina purustatud pruuni küpsisepuruga ja vajuta õrnalt käega, et segu haakuks tarretisekihiga. Kui tarretis on juba tardunud, ei jää küpsisepuru enam sinna külge. Kui pealmine küpsise kiht jääb kuivaks, siis võiks vett peale tilgutada, siis ei pudise pärast lõigates põhi ära.

Kui panna see kook lahtikäivasse koogivormi, millelt saab pärast ääred ära võtta, siis sellisel juhul tuleks küpsisepuru panna kohe alguses koogivormi põhja küpsetuspaberi peale, sest sealt vormist ei keerata ümber, lihtsalt võetakse ääred ära.

Kook panna külmkappi tarduma, enne serveerimist keerata kaussi tehtud kook teistpidi ja kaunistada, lahtikäiva vormi puhul eemaldada ääred, tõsta koos põhjaga kandikule, põhjast üle jäävad küpsetuspaberi ääred lõigata ära, kaunistada. Mina kaunistasin maasiaktükikestega.

Maitseks võib tegemise ajal lisada mingit mahla, kompotti, puuviljatükke või marju, aga sellisel juhul tuleb zelatiini kogust suurendada. Selle soovitaks jätta hilisemaks ajaks kui juba oled katsetanud naturaalset varianti.


TÄHELEPANEK:
Kui zelatiini on palju, tarretub kreem väga kiiresti, isegi juba mikserdamise ajal võib hakkata tarretuma, siis tuleb hästi kiiresti vormi või vormidesse panna. Mina panin ükskord 2,5 spl zelatiini, ei hakanud mikserdamise ajal tarretuma, aga peale tarretumist jäi natuke liiga nõrk, selle pärast kirjutasin retsepti 3 kuhjaga lusikat. Arvatavasti selle koguse zelatiini peale tarretub kohe ära. Aga suurde vormi valades pole see probleem kui juba natuke tarretunud on, see vajub ühtlaseks kui tihedalt vormi panna.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Everyone loves it when folks come together and share ideas.

Great blog, stick with it!
Here is my homepage ... currency exchange