kolmapäev, 22. oktoober 2008

Mahlatarretis

ISELOOMUSTUS:

Soovitan tarretist teha vaid juhul kui on võimalik zelatiini sulatamiseks kasutada mikrolaineahju, sest vastasel juhul tuleks seda teha pliidil kuumaveepotis teise kausi või tassi sees pidevalt segades, kuid see on üsna keeruline.

Mahlatarretise tegemiseks võib kasutada mingit kompotti, kus saab ära kasutada nii marjad kui ka vedeliku. Kõige sobilikum neist on vast kirsikompott, kuna selle kompoti vedelik on üsna intensiivse maitsega ja ka lahjendades ehk vedelikukogust paljundades, jääb sellele ikka hea maitse. Poes müüdavad kirsikompotid peaksid vist enamjaolt olema ilma kivideta. Tarretist võib teha ka lihtsalt mahlast, tehes mahlast maitsva morsi või poesiirupist tehtud morsist või poemahlast, kasvõi apelsinimahlast, kuid siis peaks ka olenevalt mahla kangusest ja magususest ilmselt lisama suhkrut ja vett.


VAJA LÄHEB:

1 purk kompotti või mingit mahla
suhkurt vastavalt maitsele
vett nii et kompotivedelikule või mahlale lisades tuleb kokku 1 liiter heamaitselist vedelikku
3 supilusikatäit zelatiini 1 liitri tarretisevedeliku kohta
1 detsiliiter vett zelatiini paisutamiseks

Lisandiks 200 milliliitrine pakk vahukoore koort
3 supilusikatäit suhkrut

TEGEMISÕPETUS:

Tarretise tegemine on tegelikult väga lihtne. Arvesta 1 liitri tarretisevedeliku (lahjendatud kompotivedelik, morss, mahlajook) kohta 3 supilusikatäit zelatiini. Soovitan eelistada Latplanta firma zelatiini, mis on helebeezis paberpakis, sees on 20 g ja maksab umbes 6 krooni. Müüakse kindlasti A ja O kauplustes, Konsumis.
Ühes 20 grammises zelatiinipakis on 2 supilusikatäit zelatiini. 1 liitri tarretise tegemiseks läheb vaja seega 1,5 pakki zealtiini.
On olemas ka teistsuguseid zelatiine, kuid soovitan seda, kuna see pole mind kunagi alt vedanud. Ärge ostke zelatiini, mida müüakse Säästumarketis, see on küll suures odavas pakis, kuid paisub ja hiljem ka sulab väga halvasti ja kuna seda on minu arvates peaaegu võimatu täiesti vedelaks sulatada, võib ka tarretis jääda tükiline. Maximas oli parem zelatiin suures pakis, kuid selle tootja nime pean täpsustama.
Zelatiini müüakse ka lehtedena, kuid ise ei ole neid kunagi kasutanud ja ei oska praegu ka täpsemalt öelda, kuidas nende sulatamine käib. Lugedes kirjeldust, tundub, et seda saab teha lihtsamalt, aga ilma et oleksin järgi proovinud, ei tahaks seda reklaamida.


Minu tänane tarretis tuleb kirsikompotist.
Mul oli isetehtud suhteliselt hapukas 800 milliliitrine kirsikompott. Kurnasin vedeliku ära. Seda on lihtne teha valades kompoti poti kohal olevale suurele sõelale. Kirsid jaotada magustoidukaussidesse, mina võtsin 8 kausikest, milledesse jagasin kirsid. Vedeliku mõõtsin ära, sain 4 detsiliitrit. Kuna kompotivedelik oli üsna hapu, lisasin sinna 3 supilusikatäit suhkurt ja 6 detsiliitrit vett, nii et kokku sai 1 liiter vedelikku.

Nüüd võtsin 3 supilusikatäit zelatiini (katsu, et lusikad oleksid korralikult täis, pigem isegi kuhjaga) ehk 1,5 pakki 20 grammist Latplanta zelatiini. Panin zelatiini mikrolaineahju kannatavasse tassi ja lisasin sinna ühe detsiliitri vett, segasin läbi, jätsin umbes viieks minutiks paisuma. Kui zelatiin on paisunud, siis käega katsudes on tassis kõva mass. Kui panna rohkem vett, siis ta nii paksuks ei paisu, kuid ka siis võib poolvedelana sulatada ja pärast tardub ikka. Nüüd songi see paisunud kõva mass lusikaga veidi katki, et see ei oleks tassis suure tükina, vaid mitmete tükkidena.

Pane paisunud zelatiiniga tass mikrolaineahju tavalise soojendamise reziimile 40 sekundiks, peale seda on vedel zelatiini-veesegu tassis, sega korra lusikaga läbi ja vala nüüd samal ajal hoogsalt tarretisevedelikus segades kuum zelatiinilahus tarretisevedeliku hulka. Ära lase enne zelatiinil jahtuda, sest jahtudes hakkab uuesti paksuks minema. Kindlasti ei tohi paisunud zelatiini kauem kui 40 sekundit hoida mikrolaineahjus, sest zelatiin ei tohi keema minna, siis ta ei tarretu enam. Kui teed väiksema koguse tarretist ja paned vähem zelatiini, siis pane ka vähem vett ja soojenda mikrolaineahjus vähem aega!

Kui nüüd sulanud zelatiin on valatud kompotivedeliku hulka, hakka tarretisevedelikku kulbiga tõstma magustoidukaussides olevatele kirssidele kuni vedelik on otsas. Pane paariks tunniks külmkappi tarduma. Säilita külmkapis.

Lisandiks sobib väga hästi vahukoor.


2 detsiliitrine pakk vahukoorekoort (35 või 38 protsendiline rõõsk koor) vahustada 2 supilusikatäie suhkruga. Tähelepanu! Kui vahukoort vahustada liiga kaua, see tähendab vahustada jätkuvalt edasi kui vahukoor on juba paks, siis hakkab see võiks muutuma.

Kommentaare ei ole: