laupäev, 11. oktoober 2008

TANGU-KARTULIPUDER (MULGI PUDER)

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Väga lihtsalt tehtav söök, mis valmib ise ilma, et seda peaks vahepeal segama või juures valvama. Lisandiks sobivad praetud lihakuubikud või singi- või vorstikuubikud. Aga ka lihtsalt võisilmast või praetud sibulatest piisab vaesemal ajal lisandiks.



VAJA LÄHEB:


20 keskmist kartulit
1 detsiliiter odrakruupe
1 liiter vett
1,5 teelusikatäit soola

Kartuli ja kruupide koguste suhe ei ole nii oluline, tegin näidiseks lihtsalt selliste kogustega, aga kruupe pole rohkem vast vaja panna, põhiline, et vesi kataks potis toidu, aga üsna napilt, mitte rohkelt, sest sellel toidul ei kurnata vett ära.


TEGEMISÕPETUS:

Pane odrakruubid kaussi vette likku, nii et vesi oleks tunduvalt üle kruupide. Mida kauem ligunevad, seda parem. Kui õhtul on plaan süüa teha, siis võib vabalt juba hommikul panna likku, aga kui on võimalik vaid üks tund leotada, ka siis pole probleemi, lihtsalt keeb natuke kauem.


Lõika kooritud kartulid väikesteks tükkideks, pane pooled kartulitükid potti, siis leotatud kruubid ilma leotamisveeta peale ja siis ülejäänud kartulitükid, ning vala neile peale 1 liiter vett. Kartulid peavad olema veega kaetud. Kui ei ole, siis tuleks vett natuke juurde panna. Lisa potti 1,5 teelusikatäit soola või natuke vähem.

Kui söök hakkab keema, kuuled seda mulina järgi, siis tekib veepinnale hästi palju õhulist vahtu, proovi seda lusikaga või vahukulbiga hakata toidu pealt ära tõstma. Toidu keema hakkamisel keera kuumus kuue astmega pliidil kolme peale ja peale vahu eraldamist pane kaan poolenisti peale. Toitu mitte segada! Kui hääle järgi tundub, et toit ei kee, siis lisada kuumust kuni hakkab keema ja siis uuesti vähendada ja panna kaant natuke rohkem peale.

Kui kasutada kartulisorti, mis sobib pudru jaoks (pudrukartulid) ja väga soovitan seda teha, siis on juba 45 minutiga keema hakkamisest toit valmis, kuid pudruks sobimatutest kartulitest tehes võibki neid keetma jääda ja ikka jääb ka tampides mõni kartulitükk terveks. Et veenduda toidu valmiduses, proovi, kas kruubid on söömiseks paraja pehmusega.

Valmis pudrul ei valata vett ära, kõik vesi jääb potti! Pudrunuiaga tambitakse toit pudiks ja klopitakse vispliga läbi või vahustatakse kergelt käsimikseriga läbi. Sauseguri (nuimikseri) ega köögikombainiga mitte teha, muudab kartulipudru kasutamiskõlbmatuks kliistritaoliseks massiks. Seistes muutub tangu-kartulipuder tunduvalt paksemaks.


Lihakuubikute praadimine:

Vaste-Kuuste lihatööstusel on müügil 300 grammine pakk väikseid lihakuubikuid "guljash sealihast" nime alla, mis on nii väikesed, et sobivad väga hästi praetud lihakuubikute tegemiseks ilma, et peaks enam väiksemaks lõikama ja liha on ilus taine, vähemalt enamasti. Müüakse neid kindlasti A ja O poodides, teisi müügikohti ei oska nimetada, aga ilmselt on neid enamus poodides, aga Säästumarketis küll ei ole. Karbitäis kaalub 290 g, maksab 21-24 krooni, olenevalt poest. Müüakse toorelt, aga koos selle karbiga võib ise sügavkülma panna ja sulatada siis kui on soov kasutada. Ettevaatust, karbis lihakuubikute alla on vedelikku imavast materjalist mittesöödav karbi põhjast veidi väiksem õhuke asi, et see pannile ei satuks! Ja kuna see on lihavedelikust läbi imbunud, siis eriti suvel soovitaks selle võimalikult kiiresti õue prügikonteinerisse viia, et toa prügikastis ei hakkaks parasiidid elutsema.
Panin terve karbi lihakuubikuid pannile, millel on natuke õli valatud ja umbes pool minutit kuni minut lastud eelnevalt soojeneda kõige suurema kuumuse peal. Praadisin lihakuubikuid 6 minutit maksimum kuumuse peal, siis keerasin kuue kuumusastmega pliidil neljanda kuumuse peale, raputasin peale pool teelusikatäit soola ja praadisin veel 5 minutit. Proovi, kui kuubikud on seest pehmed, siis on valmis, pealt peaksid nad olema siis juba pruunid ja krõbedad, täpselt nagu selle söögi jaoks ideaalne. Enam-vähem kogu praadimise aja võiks pannil segada lihakuubikuid. Koos lihakuubikutega võib praadida ka sibulatükikesi, need lisada siis kui kuumus keeratakse kuue pealt nelja peale.

Kommentaare ei ole: