teisipäev, 14. oktoober 2008

Riisivorm

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Selle söögi tegemiseks on vaja soovitatavalt klaasist ahjuvormi. Toidu eelis on see, et ettevalmistused saab kasvõi hommikul ära teha ja õhtul õigel ajal tõsta ahju küpsema.
Lisandiks sobib väga hästi marineeritud kurk.


VAJA LÄHEB:

5 detsiliitrit riisi
2 liitrit vett
1,5 supilusikatäit soola riisi keeduvette
300 g hakkliha
1 väike sibul
näpuotsaga musta peenpipart
hakklihale 1,25 tl soola
2 muna
pool liitrit piima

soovi korral riivjuustu

TEGEMISÕPETUS:

Pane 5 detsiliitrit sõelal pestud riisi potti, lisa sinna 2 liitrit võimalusel sooja vett (siis läheb kiiremini keema), poolteist supilusikatäit soola või natuke vähem ja pane pott pliidile. Keema hakkamiseks kulus minul 10 minutit. Kui juba keema hakkab, keerata kuumus kuue kuumusastmega pliidil nelja peale, võta veepinnalt lusika või vahukulbiga sinna keemahakkamisel tekkivat vahtu ja pane kaas poolenisti peale. 12 minutit peale keema hakkamist oli riis pehme. Valmis riis valada suurele sõelale ja pesta jooksva vee alla läbi ning jätta nõrguma. Läbipesemine on vajalik selleks, et riisiterad üksteise külge ei kleepuks.

Hakkliha panna pannile, kus on mõni tilk õli soojaks lastud, selleks kulub umbes pool minutit. Õli pole palju vaja, sest hakklihast eraldub niigi rasva.
Kui hakkliha on pandud pannile, siis hoida ilma segamata 3 minutit kõige kõvema kuumuse peal, siis hakata lusikaga hakkliha järjest ümber teistpidi tõstma. Kui see on tehtud, siis lisada hakitud sibul. Sibulat on väga mugav tükeldada spetsiaalse hakkijaga, milelst loe täpsemalt alajaotuses: kasulikud abivahendid söögitegemiseks: hakkija. Kui hakkliha oli läbi segatud ja sibul lisatud, siis praadida aeg-ajalt segades veel 3 minutit kõige kõrgema kuumusega, seejärel keerata kuue kuumusastmega pliidi puhul neljanda astme peale ja praadida selle kuumusega veel 2 minutit. Nüüd lisada hakklihale sool ja pipar, segada läbi ja ongi valmis. Kokku kulus siis hakkliha praadimiseks umbes 10 minutit, sest peale esimest kolme praadimise minutit suurt segamist lusikatäite kaupa ümbertõstmise näol aja sisse ei arvestanud.

Kui riis ja hakkliha on valmis, siis panna need klaasist ahjuvormi ja segada seal omavahel läbi.

Nüüd teha valmis muna-piimasegu, mis valada siis riisi-hakklihasegule ja segada läbi.

Muna-piimasegu jaoks kloppida 2 muna kahvliga lahti, lisada juurde pool liitrit piima, segada läbi ja valada riisisegule.

Kaanega kaetud vorm panna 200 kraadise kuumuse juurde keeratud ahju keskmisesse vahesse restile, ahi võib olla eelnevalt soe, aga ei pea, kuid kookide puhul on oluline, et ahi oleks eelnevalt kuum.
Küpsemiseks kulub vähemalt 1 tund, lõpus võib kaane pealt ära võtta ja lasta pealt krõbedamaks. Soovi korral võib lõpus lisada riivjuustu või juustu tükikesi ja siis 5 minutit hoida veel ahjus, et juust sulaks.

Kommentaare ei ole: