teisipäev, 7. oktoober 2008

HAKKLIHAPÄTSIKESED MUFFINIPANNIS

ISELOOMUSTUS:

Maitsev söök ja kasutades muffinipanni on neid ahjus väga mugav ja lihtne teha, sest ümber pöörata neid ei ole vaja, küpsevad ahjus kenasti mõlemalt poolt. Võrreldes pliidipannil küpsetatud kotlettidega ei jää need maitselt sugugi alla, on isegi mahlasemad, kuid neil pole pruuni kõva koorikut, mis tekib riivsaiaga paneeritud pliidil küpsetatud kotlettidel, kuid pehmemaid ongi mugavam süüa. Kui soovid küpsetada kotlette pliidil, mitte ahjus, siis vaata alajaotusest: õhtusöögid hakklihast ja sealt alt: kotletid pliidipannil küpsetades.

Lisandiks sobivad kõik variandid - nii keedetud kartul, kartulipuder, makaronid, riis kui ka tatar. Köögiviljadest sobiks juurde peedi-küüslaugusalat, kuhu panna keedetud riivitud peedile purustatud küüslauku, hapukoort ja mõni tera soola, aga ka riivitud porgand ja marineeritud kurgid, suve hooajal ka kurgi-hapukooresalat.
Kui kotlette jääb üle, võib neid kasutada leivakattena.Siin on antud tavaline saiaga tehtud kotlettide retsept, kuid saia asemel võib panna ka purustatud keedetud kartuleid, toorest riivitud porgandit ja ka teisi köögivilju, aga ainult hakklihast koosnevad kotletid küll head ei tule, sai või köögiviljad lisavad mahlasust ja head maitset.


VAJA LÄHEB:

500 grammi hakkliha (soovitan sea- ja loomaliha segahakkliha)
4 viilu saia
vett nii, et kataks saiaviilud
väike sibul
1 muna
1 ja veerand teelusikatäit soola
näpuotsaga musta peenpipart


TEGEMISÕPETUS:

Lisa toorele hakklihale muna, pudista eelnevalt kausis vees pehmeks ligunenud saiaviilud väikeste tükkidena hakkliha juurde, vääna saiaviile enne veidi kuivemaks. Saiaviilude ligunemiseks kulub ainult paar minutit. Lisa hakitud sibul, sool, pipar. Sibula hakkimiseks on mugav kasutada hakkijat, millest on pikemalt juttu alajaotuses: kasulikud abivahendid söögitegemiseks: hakkija. Sega kätevahel kõik kokku ühtlaseks seguks ja vormi käte vahel väiksed pätsid, mis aseta muffinipanni pesadesse, eelnevalt õliga määrida pole vaja, kuna hakklihast eraldub niigi palju rasvainet. Jaota kogu hakklihasegu muffinipanni peale ära. Vajuta peopesaga hakklihapätsikesi lamedaks ja allapoole, et nad oleksid ühtlaselt pesades.

Pane muffinipann varem 200 kraadi juurde sooja pandud kuuma ahju keskossa asetatud restile ja küpseta seal 30 minutit. Kui toidu lisandid ei ole selleks ajaks veel valmis, siis võib hakklihapätsikesi hoida seni ahjus, millelt on kuumus maha keeratud. Juba peale mõne minuti seismist muutuvad nad pealt veidi kõvemaks ja neid on üsna lihtne vormist välja võtta, piisab kahvli torkamisest toidu sisse.

Kui muffinipann on tühjaks tehtud, soovitan selle kohe sooja veega puhtaks pesta või vähemalt likku panna, sest kui mõni lihatükike sinna jääb, siis kuivab kinni ja pärast on raske ilma kraapimata lahti saada, kuid seda teflonpanniga teha ei tohi. Kui tundub, et panni süvenditesse on küpsemisel eraldunud palju rasva.

Kommentaare ei ole: