neljapäev, 2. oktoober 2008

Hakkliha-juustu makaroniroog

ISELOOMUSTUS:

See on maitsev õhtusöök, mis tegemise ajal võib tunduda, et jääb liiga vedel, kuid juba natuke aega peale valmimist kaob vedelik ära. Hakkliha, juust ja paprika annavad väga maitsva kombinatsiooni. Lisandiks pakkusin riivitud porgandeid, aga muidugi sobivad ka teistsugused lisandid. Seda toitu jätkub viieliikmelisele perele, kui sa elad üksi, saad seda soojendada ka järgmisel päeval ja ülejäägi külmutada karpides ära kiirema aja puhuks kui pole aega süüa teha või kutsu sõbrad külla sööma.



VAJA LÄHEB:



300 grammi hakkliha (mugav turult osta täpselt endale sobiv kogus)
100 grammi tomatipastat või mina panin seekord 3 supilusikatäit Maggi Magic Asia tomativaba kastet, mida müüakse Comarketis, Selveris, Leola poes, Konsumis ja kindlasti kuskil veel (sisaldab paprikat ja ananassi)
6 detsiliitrit vett
400 grammi makarone
pool paprikat
1 väike sibul
2 detsiliitrit hapukoort
2 detsiliitrit riivjuustu või hakitud juustutükikesi
2,5 teelusikatäit soola (see kogus läheb kidlasti, mina panin veel isegi pool teelusiaktäit soola juurde)



TEGEMISÕPETUS:

Lühidalt käib asi nii, et makaronid tuleb keeta. Hakkliha praadida sibula ja paprikaga, sinna lisada sool, tomatipasta, siis vesi. Hakkliha-veesegu valatakse suuremasse potti keedetud makaronide peale, sinna lisatakse hapukoor ja riivjuust ning kuumutatakse keemiseni. Juustu sulamisega hakkab toit paksenema ja ongi valmis.

Nüüd kõigest pikemalt.


Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks, selleks panin 2,5 liitrise poti kolmveerand ulatuses vett täis. Kui vesi keema hakkab, kuuled kõva mulina järgi, kahisemine ei tähenda keemist, mulisemine tähndab, siis vala pakitäis makarone vette, see võtab keemise maha, lisa vette 1,5 supilusikatäit soola ja sega lusikaga makaronid läbi, et nad poti põhja ja üksteise külge kinni ei jääks. Umbes minuti pärast hakkab vesi uuesti keema. Kui uuesti kõva mulinaga keeb, siis keera pliidi kuumus vaiksemaks. Minu pliidil on 6 erinevat kuumuse astet, ma panen alguses kuue peale ja siis kui koos makaronidega keema hakkab, keeran nelja peale ja keedan ilma kaaneta 15 minutit. Kuuepalli süsteemis neljanda kuumuse peal ei kee üle. Paar korda keetmise aja jooksul võiks lusikaga läbi segada, tõmmates mööda potipõhja lusikaga, et juhul kui mõned makaronid on poti põhjas kinni, saaks need lahti tõmmata. Kui sa segad makarone, siis teise käega hoia tugevalt poti käepidemest kinni, et see kuhugi ei liiguks. Makaronide valmisoleku kontrollimiseks võib proovida ühte makaroni ja kui on pehmed, siis valada kraanikausis olevasse suurde jalgade peal seisvasse sõela, lasta voolaval veel joosta makaronide peale, makarone lusikaga segades, jätta sõelale nõrguma. Makaronid võib ka varem valmis keeta.

Pane pliit kõige kõvema kuumuse peale, pane pannile 1 teelusikatäis õli, mis läheb pliidi soojenedes ise laiali ja ühe minuti pärast pane 300 grammi hakkliha suure tükina pannile ja hakka lusika kumera, mitte õõnsa poolega mööda panni laiali ajama, nii et hakkliha oleks õhukese kihina pannil, hakkliha võib olla ükstesie küljes kinni, kui ta hakkab praadides valmis saama, siis tulevad hakklihatükikesed üksteise küljest lahti. Kui hakkliha on pannil laiali, siis arvesta 2 minutit, kui see aeg möödub, siis alles hakka segama, õigemini püüa järjest lusikaga tõsta hakkliha teistpidi, peale lusikaga läbi tõstmist lase 1 minut praadida. Peale seda aega ei tohiks hakkliha enam toores olla, aga nüüd hakkab hakkliha pruunistamine. Nüüd keera kuuepallisüsteemis olev pliidi kuumaaste kuuelt neljale ja selle kuumusega prae lõpuni. Nüüd pane hakitud sibul ja hakitud paprika hakkliha peale ja prae koos 5 minutit. Nüüd ära sega enam tõstes, vaid lusikaotsaga tõmmates mõõda pannipõhja, niimoodi lusikaotsaga segades, et põhja ei kõrbeks. Kuna hakklihast endast eraldub üksjagu rasva, ei ole rohkem õli vaja pannile panna. Kui 5 minutit on läbi, siis kalla hakkliha peale tomatipasta või terav ketshup, sega läbi. Nüüd oleks vaja panna hakklihasegu peale 6 detsiliitrit vett ja makaronid, aga kuna pannid ei ole nii suured, et seal peal seda toitu mugav segada oleks, siis tuleks toidu tegemist jätkata nüüd potis. Pese makaronipott puhtaks, pott peab olema vähemalt 2,5 liitrilise mahuga, mida suurem pott, seda mugavam on süüa teha. Vala keedetud makaronid puhtasse potti, sinna peale kalla hakklihasegu, nüüd lisa vesi, 2 detsiliitrit hapukoort ja 2 detsiliitrit riivjuustu, juust võib olla ka tükeldatud. Nüüd keerata pliit kõige kõvema kuumuse peale ja segada kuni toit hakkab mulinal keema, siis keerata uuesti kuumus nelja peale ja kuumutada pidevalt segades 3 minutit kuni juust on sulanud. Nüüd proovi maitset, vajadusel lisa veidi soola juurde. Nüüd on maitsev söök valmis.

Nüüd ma tahaksin natuke pikemalt rääkida sibula tükeldamisest.
Viljandis Koduekstra leiuaidas on müügil 20 kroonine ja poole kallima hinnaga ka Novaluxis on müügil väga efektiivne minihakkija, mis kujutab endast kopsikutest koosnevat kinnist asjandust, mille sees on igatpidi asetsevate nugade süsteem, kõige põhja pannakse väiksem sibul või pool või nii vähe kui tahetakse, masin pannakse kokku ja kõige peal asetsevale suurele nupule vajutades hakivad noad sibula väikesteks kuubikuteks, peale iga käevajutust liiguvad noad järgmisesse asendisse, tükeldades niimoodi kuubikuid. Selle vahendiga tükeldamise ajal ennast vigastada pole võimalik.

Selle söögi puhul hakkisin selle abil nii sibula kui ka paprika. Korraga ei tohi sinna palju asju sisse panna, siis ta kiilub selle masina kuidagi kinni ja ei saa midagi teha, kui see juhtub, siis tasuks sed anatuke lõksutada, et nugade süsteem läheks tagasi üles, kus see olema peab. Pool paprikat, mis selle toidu sisse läks lõikasin kolmeks paksuks ribaks ja need veel omakorda kolmeks tükiks, nii et sain üheksa tükki, korraga panin hakkijasse neist pooled. Sibula hakkimiseks vajutasin järjest 30 korda, paprika puhul, mis ei pea nii peeneks tükeldatud olema, piisas 20 korrast, see vajutamine ei ole sugugi raske.

Hakkija karbi peal on näha, et sellega saab hakkida küüslauku, shampinjone, neid tuleks panna ühe kaupa, mandleid, maitserohelist, nii et võib proovida erinevaid toiduaineid tükeldada, aga mitte palju panna, mitte panna rohkem kui väikese sibula suurus. Ei soovita seda hakkijat esialgu ise pesta, palu selleks parem kellegi abi.

Kommentaare ei ole: