kolmapäev, 8. oktoober 2008

KRÄSUPEA

KOOGI ISELOOMUSTUS:

See on maitsev hapukoorekook, mille pruuni põhja katab heledast põhjast murtud tükikeste hapukoorega segatud kuhi, millele niristatakse peale shokolaadi glasuuri. Pidulik kook, mida ei ole sugugi keeruline teha, aga kook peaks peale valmimist enne tarvitamist külmkapis seisma vähemalt paar tundi. Mugandasin selle tegemise sulle käepärasemaks, kuigi originaalis on tegevuskäik tunduvalt tülikam.


VAJA LÄHEB:

Koogi tegemiseks on vaja küpsetada üks pruun ja üks valge põhi. Teeme taignad eraldi kaussidesse.
Tee mõlemasse kaussi ühesugune tainas (retseptis antud kogused on mõeldud ühe kausi kohta) ja siis lisa ühte kaussi 2 supilusikatäit kakaod, ning vala kakaoga tainas kohe küpsetuspaberiga kaetud ümmargusse koogivormi.


Taigen:

Tee kaks korda sellist tainast, kummagisse kaussi lähevad need kogused:

1 muna
1 detsiliiter suhkurt
1,25 detsiliitrit jahu
pool teelusikatäit soodat
0,75 detsiliitrit hapukoort (100 grammi)



ühte kaussi lisa 2 supilusikatäit kakaod



Täidiseks 400 grammine pakk hapukoort ja veel 2 detsiliitrit hapukoort

Shokolaadi glasuur:

50 grammi võid (osta Põltsamaa taluvõi, mis kaalub 150 grammi, jaga see kolmeks osaks, siis üks osa sellest ongi 50 grammi.
1 detsiliiter suhkurt
1 supilusikatäis kakaod
pool teelusikatäit vaniljesuhkrut
2 supilusikatäit hapukoort



TEGEMISÕPETUS:

Enne taigna tegema hakkamist pane ahju keskmisesse vahesse ahjurest, mille peale läheb pärast koogivorm, keera ahi 200 kraadi juurde sooja ja hakka siis tainast tegema. Kasutan küpsetamisel alati ahju programmi, mis küpsetab nii alt kui pealt.

Klopi muna kahvliga lahti, lisa detsiliiter suhkurt, siis soodaga läbi segatud jahu ja lõpuks hapukoor. Sega kõik koostisained omavahel. Tee korraga mõlemasse kaussi, aga pruuni taigna jaoks sega suhkur kakaoga enne kui lisad selle munale või teine variant on see, et sega kakao jahuga enne muna hulka lisamist. Suhkruga või jahuga segatult seguneb kakao paremini kui lihtsalt taigna hulka segatult. Vala ümmargusse koogivormi kõigepealt pruun tainas.
Kui pruun tainas on vormi valatud, pane see kuuma ahju ja küpseta 10 minutit, siis torka väike puutikk koogisse ja katsu kui tikk on puhas ja kuiv, võta kook ahjust välja, kui tiku küljes on koogi tükikesi, siis lase veel paar minutit küpseda kuni tikk on puhas.
Kui võtad koogivormi ahjust välja, tõsta kohe küpsetuspaberi otstest kinni võttes kook koos küpsetuspaberiga vormist välja lauale ja pane koogivormi uus küpsetuspaber, millele vala hele tainas, mis pane samuti 10 minutiks ahju küpsema, kontrolli puutikuga valmidust.

Pane pruun kook kandikule. Hea oleks kui kandikul oleksid natuke kõrgemad ääred, et juhul kui glasuuri peale valades valgub osa glasuuri koogi pealt kandikule ja seda juhtub ka mul, siis ei voola see lauale.

Kui hele põhi on ahjust välja võetud ja on jahtunud nii, et saab kätega tükkideks teha, siis hakka koogi küljest järjest väikseid tükikesi murdma umbes kahe kuni kolme sentimeeri suurusi. Pane tükikesed suurde kaussi või potti ja lisa neile natuke vähem kui 400 grammine pakk hapukoort. Võta pakist enne 2 supilusikatäit hapukoort shokolaadi glasuuri jaoks.

Sega hapukoor heledast koogist murtud tükikestega korralikult segamini.

Kata pruun kook, mis on pandud kandikule 2 detsiliitri hapukoorega. Kook peab olema korralikult kaetud hapukoorega, muidu jääb mõnest kohast kuiv. Nüüd tõsta hapukoorega segatud heledad tükikesed hapukoorega kaetud pruuni põhja peale, nii et tekib kuhi, mitte tasane kook, keskelt võiks kõrgem olla. Kui see on valmis, hakka glasuuri tegema. Selleks pane või potti, võid eelnevalt tükeldada, siis sulab kiiremini, aga ka suure tükina sulab paari minutiga ära. Sega lusikaga ja katsu, kui tundub et võitükikesed on üsna väikseks jäänud, lisa pooleldi sulanud võile 1 detsiliiter suhkurt, mille oled seganud ühe supilusikatäie kakaoga ja kohe pane sinna ka 2 supilusikatäit hapukoort, mille enne pakist eraldasid ja ka natuke vaniljesuhkrut (umbes pool teelusikatäit). Nüüd sega glasuuri ja kui kuuled, et muliseb kõvasti, siis võidki poti tulelt tõsta, glasuur on valmis. Shokolaadi glasuur on väga tuline, seda ei soovita proovida! Lase glasuuril paar minutit jahtuda ja siis hakka seda kuumalt koogile tõstma.

Proovi glasuuri panna koogile nii, et tõstad täis lusika koogi kohale ja alustades koogi pealt keskosast hakkad lusika pealt koogi kohal, mitte vastas niristades liikuma ringikujuliselt. Võtad järgmise lusikatäie ja proovid natuke altpoolt niristada nii et teed täisringi. Allpool, kus ringid lähevad suuremaks, ei tule ilmselt ühest lusikatäiest ring täis, siis võta glasuuri uuesti lusikale ja jätka. Kui tundub, et kook on ülevalt alla ringe tehes glasuuriga kaunistatud, kuid glasuuri on veel, siis hakka uuesti ülevalt ringiratast glasuuri panema järjest ringidega allapoole liikudes kuni glasuur on otsas. Sellise süsteemiga glasuuri pannes on lootus, et kui glasuur saab ka ebaühtlaselt pandud, on igal koogitükil vähemalt mõnes kohas ikka glasuuri.
Nüüd pane kook paariks tunniks või järgmise päevani külmkappi, kuidas kannatust jätkub ja väga maitsev pidulik pehme kook ongi valmis. Väga kannatamatu võib ka juba tunni aja pärast kooki proovida.

Kommentaare ei ole: