reede, 3. oktoober 2008

Väikesed omletid muffinipannis

ISELOOMUSTUS:

Väga mugav on ahjus teha väikseid ümmargusi omletikesi kui kasutada nende tegemisel muffinipanni. Omletile sobiks lisandiks värsked köögiviljad, näiteks kurgi-paprikasalat. Omletisegu sisse võib panna ka singi-või vorstikuubikuid või riivjuustu, aga täna annan tavaliste omlettide tegemise õpetuse.

Selveris ja kindlasti ka mõnes kodutarvete poes müügiloleva teflonist muffinipanni abil, milles on 12 pesa, saab ahjus teha edukalt omletti, väikseid pannkooke, kotlette, väikseid kooke, muffineid ja veel muudki. Teflonpinna tõttu ei jää toidud ja küpsetised sinna külge kinni ja pann on kergesti puhastatav, kuid õliga tuleks ikka määrida. Samuti on pesasid ümbritsevate kõrgemate äärte tõttu lihtne kooke ümber keerata, kuid vältida tuleks teravate riistadega panni kriipimist. Odavam muffinipann maksab Selveris 119 krooni.

Ära pese muffinipanni nõudepesuvahendiga, ega kareda svammiga, samuti ei tohi seda panna nõudepesumasinasse, piisab kui pesta pann sooja veega üle!

VAJA LÄHEB:

Ühe muffinipanniga saab teha 12 väikest omletti

6 muna
6 supilusikatäit vett
pool teelusikatäit soola
soovi korral natuke musta peenpipart



TEGEMISÕPETUS:

Pane kõigepealt ahi 200 kraadi juurde sooja ja ahjurest aseta ahju keskmisesse vahesse, et sinna peale pärast muffinipann asetada.

Määri iga muffinipannipesa sõrmega õliga kokku, selleks võid natuke õli valada väiksesse tassi.


Löö munad katki, hoides vasaku käega muna kinni löö kahvli küljega ühe tugeva hooga munakooresse pragu , siis pane mõlema käe pöidlad katki läinud munakoore kohta ja tõmba siis kummagi käega erinevat munakoorepoolt lahti tõmmates kaks munakoorepoolt üksteise küljest lahti. Kui mitu korda vaikselt hakata kahvliküljega muna katki koksima, siis võib eralduda koore küljest väikseid kooretükikesi ja need võivad toidu sisse kukkuda. See oli pikk ja mõne jaoks kindlasti üleliigne jutt, aga hädavajalik inimesele, kes seda esimest korda tegema hakkab.


Klopi munad kahvliga lahti ja lisa 6 supilusikatäit külma vett, sega, lisa pool kuni kolmveerand teelusikatäit peensoola ja natuke musta peenpipart.

Omleti lihtne reegel on see, et ühe muna kohta võetakse 1 supilusikatäis vett. Kui tahad teha vähem omlette, võta vähem mune, vähenda soolakogust ja iga muna kohta lisa 1 supilusikatäis vett, aga siis tuleb osad pannipesad tühjaks jätta, kuid ka tühjaks jäävad muffinipanni süvendid määri siiski õliga, sest kui tühi kuiv pann on ahjus, siis võib see kahjustada teflonpinda.


Tõsta munaseguga kauss muffinipanni kohale ja hakka igasse pessa tõstma 2 supilusikatäit omletisegu. Kuna muna on veniv ja kui on vähe klopitud, kipub munavalge jääma kokku üksteise külge, siis võib juhtuda see, et kui hakkad lusikaga tõstma, voolab osa muna lusika pealt tagasi kaussi, nii et kui sa arvad, et panid 2 supilusikatäit, siis võib-olla siiski nii palju sinna süvendisse ei jõudnud, seega kui segu jääb kaussi üle, siis hakka lusikatäite kaupa erinevatesse pesadesse juurde tõstma kuni munasegu on otsas.

Nüüd pane muffinipann kuuma ahju keskmsies vahes olevale ahjurestile ja küpseta 10 kuni 12 minutit. Siis tõsta pann välja ja hakka omlette pannilt ära võtma. Kuigi nad ei jää panni külge nii et panni ära määriks, tuleb neid siiski panni küljest lahti aidata. Ära torka kahvlit omleti sisse, siis läheb omlett katki ja seda ei saa ikkagi kätte. Pane kahvel ühest äärest ettevaatlikult muffini külje alla ja kergita sellega omletti.

Kommentaare ei ole: