neljapäev, 2. oktoober 2008

Kirju koer

ISELOOMUSTUS:

Kirju koer on küpsistest, võist, kakaost ja marmelaaditükkidest tehtud vorstikujuline maiustus, mis külmkapis muutub kõvaks ja sellest lõigatud viiludest paistavad värvilised marmelaaditükikesed. Väga maitsev ja ei ole sugugi keeruline teha ning ei vaja küpsetamist!


VAJA LÄHEB:

2 pakki heledaid küpsiseid (Eesti pakiküpsised või Selga küpsised, ühe paki kaal 180 g)
300 g marmelaadi
200 g taluvõid, võib olla ka taluvõide nime all - soovitaksin Põltsamaa, Saaremaa või Farmi. Euroopa Liidu normide järgi ei tohi nimetada võiks, kui rasvasisaldus on alla 80 protsendi, aga mõnel on rasvasisaldus 72 protsenti, siis nimetatakse seda taluvõideks, kuigi ka see sobib kirju koera jaoks ja on ikkagi nagu või (võideksite ja võidelitega, mis on pehmed, ei lähe kirju koer kõvaks, need ei sobi). Kõige lihtsam on selle järgi vaadata, et kui poes katsudes on võipakk kõva, siis läheb ka sellest tehtud maiustus kõvaks, kui aga võilaadne toode on läbi paki katsudes pehme, siis sellest kirjut koera ei saa. Erinevad võipakid on ka erineva suurusega, Põltsamaa on 150 grammi, Farmi on 200 grammi, Saaremaa 175 grammi. Seega oleks kõige mugavam osta Farmi taluvõie, mis kaalub täpselt niipalju kui kirju koera jaoks vaja, aga poes võiks kaalu igaks juhuks üle küsida, sest tootjad muudavad ka aeg-ajalt pakendite kaalusid. Võidest tuli nüüd pikk jutt, aga las olla infoks.

3 supilusikatäit suhkrut
3 supilusikatäit kakaod


TEGEMISÕPETUS:

Küpsised purustada. Kõige lihtsam on küpsiseid purustada köögikombainis, aga kui seda pole, siis tuleb seda teha käsitsi. Üks käsitsi purustamise variant on hakata läbi kinnise paki küpsiseid katki tampima, mingi kõva esemega tagudes, teine variant oleks küpsised pakkidest välja võtta, panna kilekotti ja siis taignarulliga rullida ja suruda otsast kinniseotud kotti kuni küpsised lähevad katki, aga nii on oht, et ka kilekott võib katki minna. Küpsised oleks vaja täiesti pudiks saada, et ei jääks mingeid tükke, käsitsi on seda väga raske teha, aga paljud teevad seda käsitsi.

Kui küpsised on purustatud, siis lisada neile omavahel segatud 3 supilusikatäit kakaod ja suhkrut, sega küpsisepuruga läbi, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud marmelaadid ja sulatatud või. Marmelaad oleks vaja lõigata üsna väikesteks tükkideks. Müügil on ka väikseid marmelaadikuubikuid, kuid ka need on liiga suured kirju koera sisse panemiseks ja tuleks siiski väiksemaks lõigata. Kui marmelaaditükid on väga suured, siis võib marmelaaditükkide vahele jääda liiga vähe küpsisemassi ja maiustus võib katki minna, kuna liiga vähe on mõne koha peal seda, mis seoks kokku.
Või sulatamiseks pane kogu või potti, võib panna terve tükina või lõigata väiksemateks tükkideks, hoia kuuma pliidi peal vahepeal segades kuni on täiesti sulanud, selleks kulub mõni minutit. Mingil juhul ei tohi retseptis vähendada võikogust, muidu ei püsi maiustus koos!
Sulanud soe või valada küpsise-marmelaadi segu hulka. Nüüd segada taigent kätega ja hakata sellest käte abil surudes ja kokku pigistades moodustama kahte piklikku vorstikest. Küpsisemass peab saama tihedalt üksteise kõrvale, kui jäävad vahed sisse, siis lõikamisel mureneb laiali. Valmis vormitud vorstikesed pakkida toidukile või fooliumi sisse ja panna külmkappi seniks kuni on tahenenud ja täiesti kõva, siis võtta kile seest välja ja lõigata viiludeks. See on maitsev ja ka värviliste marmelaaditükkide tõttu kena välimusega maiustus.

Külmkapis hangumiseks kulub vast paar tundi.

Kommentaare ei ole: