teisipäev, 7. oktoober 2008

KOTLETID PLIIDIPANNIL KÜPSETADES

ISELOOMUSTUS:

Väga maitsev söök, millele sobivad lisandiks kõik variandid - nii keedetud kartul, kartulipuder, makaronid, riis kui ka tatar. Kui kotlette jääb üle, võib neid kasutada leivakattena.
Siin on antud tavaline saiaga tehtud kotlettide retsept, kuid saia asemel võib panna ka purustatud keedetud kartuleid, toorest riivitud porgandit ja ka teisi köögivilju, aga ainult hakklihast koosnevad kotletid küll head ei tule, sai või köögiviljad lisavad mahlasust ja head maitset.
Köögiviljadest sobiks juurde peedi-küüslaugusalat, kuhu panna keedetud riivitud peedile purustatud küüslauku, hapukoort ja mõni tera soola, aga ka riivitud porgand ja marineeritud kurgid, suve hooajal ka kurgi-hapukooresalat.

VAJA LÄHEB:


300 g hakkliha
1 muna
3-4 saiaviilu või 2 saiakontsikut
vett saiaviilude leotamiseks nii et saiad on veega kaetud
pool sibulat kuni 1 väike sibul
pool teelusikatäit ja veel veerand teelusikatäit soola
näpuotsaga musta peenpipart

riivsaia paneerimsieks

TEGEMISÕPETUS:

Lisa toorele hakklihale muna, pudista pehmeks ligunenud saiaviilud väikeste tükkidena hakkliha juurde, vääna saiaviile enne veidi kuivemaks. Saiaviilude ligunemiseks kulub ainult paar minutit. Lisa hakitud sibul, sool, pipar. Sibula hakkimiseks on mugav kasutada hakkijat, millest on pikemalt juttu alajaotuses: kasulikud abivahendid söögitegemiseks: hakkija.

Sega kätevahel kõik kokku ühtlaseks seguks ja vormi käte vahel kotletid.

Aseta iga kotlet riivsaiaga kaetud taldrikule, nii et riivsai jääks kotleti külge ja siis keera kotlet teistpidi riivsaiasele taldrikule. Liiga palju riivsaia pole mõtet panna (käega peale tõsta), kuna see pudeneb küpsetamisel ära ja võib pannil kõrbema hakata.

Selliselt riivsaias paneeritud kotletid aseta taldrikule praadimist ootama. Kotletid võib juba hommikul valmis teha ja kuni küpsetamiseni hoida külmkapis.

Kotlettide praadimiseks valada pannile natuke õli ja lasta kõige kõrgema kuumuse juures õlil soojeneda. Ühe minuti pärast hakka kotlette pannile panema, hakka selleks järjest mööda panni äärt minema, lõpuks pane kotlet panni keskele. Kui kotletid on pannil ja on kuulda, et õli säriseb ja midagi toimub pannil, siis keera pliit kuue pealt neljanda kuumusastme peale juhul kui su pliidil on kuus erinevat kuumusastet. Küpseta ühelt poolt 5 minutit, siis keera kotletid ümber ja küpseta ka teiselt poolt 5 minutit, siis peaksid kotletid juba pruunid olema ja praadimise hääl peaks ka kogu aeg kuulda olema. Küpsetamise ajal võib pannile panna peale kaane, aga nii et jääb veidi paokile. Juhul kui pannilt kostab vaikus, siis on liiga nõrk kuumus. Kui kella järgi peaks küpsetamise aeg läbi olema, aga kahvliga katsudes tundub, et kotleti praetud pool ei ole veel kõva kihiga kaetud, siis küpseta veel, aga enne veendu, et ega see sama kotlet ei kukkunud pannil uuesti samat pidi nagu praadimsie aeg oli ja katsudes jäi kahvli alla äkki hoopis praadimata külg.

Ümberpööramisel püüa ka järjest mööda panniäärt minna, et mõni kotlet vahele ei jääks.
Kuidas teada, kas kõik kotletid on ümber pööratud? Kui kahvli harudega koputada kotletile, siis küpsetatud kotletilt kostub mingi hääl, toore kotleti poole puhul aga vajub kahvel kotleti sisse. Keera kotlette ümber pannilabida või kahvli abil.

Kommentaare ei ole: