laupäev, 4. oktoober 2008

KIHILINE KOHUPIIMA-KÜPSISE-MARJA MAGUSTOIT

ISELOOMUSTUS:

Tervislik kihiline magustoit vahukoore-kohupiimasegust või ka eraldi kas ainult kohupiimast või ainult vahukoorest ja marjadest ning küpsisetükikestest. Minul on külmutatud musti sõstraid, mida ma seal kasutan ja mõnikord panen ka mõne maasika, et magusam oleks, aga marjade puudumisel võib seda teha ka puuviljatükikestega või hapukama moosiga. Aga kiivisid ja ananassi mitte panna! Nende puuviljade ensüümid reageerivad kohupiimaga, muutes selle mõruks. Värskete või külmutatud marjade-puuviljade asemel võib kasutada ka kompotti, aga siis võiks kohupiima-vahukooresegu vähem magusa teha.
Seda magustoitu võiks teha magustoidupokaalidesse või kaussidesse, kuigi mina olen teinud ka suurde kaussi ja sealt tõstnud portsudena, aga seda magustoitu pole eriti kerge tõsta nii, et jääks igasse portsu kõike ühtlaselt ja kena välja näeks.

VAJA LÄHEB:

pool pakki kuni pakk küpsiseid vastavalt soovile kas heledaid või pruune
marju või puuvilju või moosi või kompotti niipalju kui ise tahad ja võimalik on panna
1 pakk vahukoort (2 detsiliitrit)
1 kohupiimapasta toru (400 grammi) Soovitan osta Alma maitsestamata kohupiimapasta, seda on nii rasvata kui ka 3 protsendilise rasvasisaldusega. See on paks, tihe kohupiimapasta, millele saab piima juurde segada ja selliselt kohupiimapastat paljundada. Teiste firmade kohupiimapastad on vedelamad, neile ei sa piima juurde panna. Maitsestatud kohupiimatorud on samuti vedelamad.
1 detsiliiter piima
suhkrut


TEGEVUSKÄIK:

Vahukoor vahustada 2 supilusikatäie suhkruga kasutades mikserit või köögikombaini vahustajat. Mina arvestan alati 1 väikese paki vahukoore kohta 2 supilusikatäit suhkrut.
Kõige parema maitsega kreemi saab kui panna mõlemad nii vahukoor kui kohupiimapasta, aga olen teinud ka kummagagi eraldi.

Kohupiimapasta vala kaussi, lisa 1 detsiliiter piima ja suhkurt nii palju kui tundub, et kohupiim on juba hea maitsega, siis valada kohupiima juurde vahustatud vahukoor, segada läbi.

Nüüd võtta kauss või kausid, kuhu tahad magustoitu teha ja alustades kohupiima-vahukooresegust hakka kihiti panema natuke kohupiimasegu, küpsisetükikesi (ei pea olema väga pudiks tehtud, võivad olla käte vahel tehtud tükikesed, siis marju, puuviljatükikesi või moosi ja uuesti. Kaks või kolm korda võiksid kihid korduda. Pane magustoit külmkappi maitsestuma, siis saavad ka küpsisetükid pehmeneda.

Mina olen teinud mustade sõstardega, musti sõstraid kasutasin külmununa, eriti hea tuleb kui on lisada ka maasikatükikesi. Lasin umbes tund aega toatemperatuuril enne söömist seista, muidu on külmutatud marjade tõttu liiga külm.
Minu tähelepanek on, et sulanult on mustad sõstrad palju hapumad kui külmunult. Nad ei ole külmutatult kivikõvad, on täiesti söömiskõlbulikud.

Kommentaare ei ole: