esmaspäev, 3. november 2008

MAITSVAD SUUPISTEPULGAD

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Need on krõbedad rohkete maitseainetega pärmitaignast tehtud maitsvad suupistepulgad, mis on kõrsikutest veidi pehmemad ja pole tegelikult sugugi teravamaitselised.



VAJA LÄHEB:


Panen siia 2 erinevat maitsevarianti, vali neist meelepärasem:


Köömnetega seesamipulgad:

15 grammi pärmi (kui osta 50 grammine pakk Nordic Yeast presspärmi (müüakse Säästumarketis), siis see neljaks teha, siis natuke vähem kui üks neljandik)
1 teelusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis soola
6 detsiliitrit jahu
üks viiendik teelusikatäit Latplanta jahvatatud paprikapulbrit
noaotsaga cayenne pipart
1 teelusikatäis köömneid (retseptis oli jahvatatud köömned, aga kui pole neid millegagi jahvatada, siis võib terveid panna)
1 kergelt lahti klopitud muna
50 grammi sulatatud võid (kui osta Põltsamaa taluvõid, siis üks kolmandik pakist, kui osta Farmi taluvõiet, siis üks neljandik osa pakist, mõlemat müüakse Säästumarketis)
1,5 detsiliitrit sooja vett
50 grammi seesamiseemneid pulkade veeretamiseks, aga need võib ka ära jätta


Teine variant - ilma seesamiseemnete ja köömneteta rohkemate maitseainetega pulgad:

15 grammi pärmi (kui osta 50 grammine Nordic Yeast presspärm (müüakse Säästumarketis), siis see neljaks teha, siis natuke vähem kui üks neljandik)
1 teelusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis soola
6 detsiliitrit jahu
pool teelusikatäit Latplanta paprikapulbrit
üks kuuendik teelusikatäit ehk siis näpuotsatäis cayenne pipart
1 lahtikopitud muna
50 grammi sulatatud võid (kui osta Põltsamaa taluvõid, siis üks kolmandik pakist, kui osta Farmi taluvõiet, siis üks neljandik pakist - mõlemat müüakse Säästumarketis)
1,5 detsiliitrit sooja vett


TEGEMISÕPETUS:


Pärm segada suhkruga vedelaks. Jahu panna kaussi, sinna lisada maitseained, segada, jahu keskele panna lahtiklopitud muna, pärmilahus, sulatatud või ja soe vesi. Sõtkuda käsitsi 10 minutit või segada mikseri taignakonksudega (mina tegin) kuni on kausi äärtesst lahti löönud (1 kuni 2 minutit).

Kauss katta toidukilega ja jätta sooja kohta kerkima kuni kerkib vähemalt kahekordseks. Raamatus oli öeldud, et selleks kulub 2 tundi. Kahekordseks kerkib vast 1 tunniga, aga kui tahab veel rohkem kergitada, et rohkem pulki saaks teha, nagu mina tegin, siis kulus küll poolteist kuni 2 tundi.

Kerkinud tainas jagada väikesteks pallikesteks (raamatus oli öeldud, et golfipalli suuruseks).

Tegin korraga kogu taigna pallikesteks, selleks võtsin lihtsalt taignakausist käega taignatüki, mis võiks olla väikse palli suurune, jätsin rullimisalusele seisma, seda võib teha ka kergelt jahusel laual või küpsetuspaberil ja siis hakkasin järjest igast pallikesest rullima pikka peenikest pulka. Seda ei tee mitte taignarulliga, vaid kätega.
Kõigepealt hakkasin peopesaga laua peal rullima pallikest kuni see muutus vorsti kujuliseks. Siis hakkasin mõlema käe sõrmedega rullima seda vorstikest peenikeseks pikaks umbes 30 sentimeetri pikkuseks pulgaks, mille lõikasin 3 osaks ja neid igat rullisin sõrmede abil laual veel natuke pikemaks, sest peale noaga lõikamist, tõmbab taignapulk kokku ja jääb lühemaks.
Seesamipulki veeretasin enne pannile panekut seesamiseemnetes.

Taignapulgad panin paljale kuivale ilma küpsetuspaberita ahjuplaadile. Ahjus küpsedes kerkisid, kuid mitte laiustpidi, vaid kõrgusesse, nii et pulkade vahed pannil ei pea eriti suured olema.

Küpsetasin 175-kraadise eelkuumutatud ahju keskmises vahes 25 minutit.

Ühest taignakogusest saab 3 pannitäit pulgakesi.

Kommentaare ei ole: