laupäev, 15. november 2008

Imelihtne vaarikapirukas

KOOGI ISELOOMUSTUS:


See on maitsev pehme ümmarguses koogivormis lihtsalt tehtav kook, millel on peal marjad, kas värsked või külmutatud ja neil peal hapukoore-munakate. See on odavamat sorti kook. Retseptis on kirjas vaarikad, mida kasutan külmutatult, kuid võib asendada ka mustade sõstarde või mustikatega või veel parem kui mustade sõstarde-vaarikaseguga. Kahjuks ei oska öelda kui palju maksavad poes külmutatud marjad, sest mul on olnud võimalus suvel neid talveks külmutada.
Kui marju pole võimalik saada, siis võiks ilmselt marjade asemel kasutada paksemat moosi, mis ei oleks eriti vänge maitsega.

VAJA LÄHEB:

Põhja jaoks:

1 detsiliiter suhkrut
3 detsiliitrit jahu
1 teelusiaktäis küpsetuspulbrit
1 muna
pool detsiliitrit õli
pool detsiliitrit vett

Põhja tegemine:

Sega 3 detsiliitrit jahu teelusikatäie küpsetuspulbriga, klopi muna kahvliga lahti, lisa sinna 3 detsiliitrit jahu, mis on küpsetuspulbriga segatud, pool detsiliitrit õli ja pool detsiliitrit vett. Sega tainas kokku ja laota küpsetuspaberiga kaetud koogivormi. Kontrolli, et kogu põhi on taignaga kaetud.

Põhja peale:

4 detsiliitrit vaarikaid
Kata tainas (külmutatud) vaarikatega või teiste marjadega või pane moosi, kuid ma arvan, et moosi on üsna raske pehme taigna peale ühtlaselt laiali laotada. Kui kasutad moosi, siis pane vähem.

Kate marjade peale:

2 detsiliitrit hapukoort
1 muna
3 suplilusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis vaniljesuhkrut
Sega suhkruga lahtiklopitud muna ja hapukoor. Vala kate vaarikatele.

Nüüd on siis küpsetuspaberiga kaetud ümmarguses koogivormis põhja tainas, selle peal marjad ja marjade peal hapukoore-munakate.

Küpseta eelkuumutatud (pane siis kui hakkad tainast tegema, ahi sooja) 200 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit. Koogi valmidust saab kontrollida puutikuga, kui see jääb taignasse torgates puhtaks, on kook valmis, kui tiku küljes on taignatükikesi, tuleks veel küpsetada.

Kommentaare ei ole: