laupäev, 15. november 2008

SPAGETI-JUUSTUVORM

TOIDU ISELOOMUSTUS:

See on mahlane juustumaitseline makaroniroog, millele sobiks lisandiks mingi toorsalat, kas riivitud porgandid, punase kapsa-hiinakapsa- hapukooresalat, paprika või midagi sellist.

Selle vormiroa tegemiseks oleks hea kui oleks kõrgemate äärtega ahjus kasutatav ristküliku kujuline pann, mille sügavus oleks vähemalt nimetissõrme pikkus ja mis oleks umbes kolmveerand suure ahjuplaadi suurusest (minul on vormi suurus põhja alt mõõtes 30 * 22 cm), aga seda võib teha ka suuremas klaasist ahjuvormis.
Antud toidukogused on sobilikud perele, ühe inimese jaoks on see liiga suur kogus, siis võiks vähendada poole väiksemaks.

Toit küpseb selliseks, et noaga ruutudeks lõigates on võimalik pannilabida abil tõsta kandiline koospüsiv ruudukujuline makaronivormitükk, mis on pealt meeldivalt kuldpruuni juustuse kattega.


Seda toitu on lihtne ja mugav teha, sest valmib ahjus.

VAJA LÄHEB:

400 grammi (1 pakk) väikesteks tükkideks murtud spagette (võib kasutada ka väikseid peenikesi makarone, aga niitnuudlid ei sobi, keevad liiga pudruks)
1 liiter piima (kuigi piima kogus tundub suur, küpseb see korralikult tahkeks)
4 muna
150 grammi riivjuustu - näiteks Saaremaa riivjuust on 150 grammises pakis
1,5 teelusikatäit soola
peenpipart
2 supilusikatäit Magic Asia teravamaitselist kastet - see on tomativaba kaste, mis sisaldab ananassi ja paprikat, müüakse seda paljudes poodides, aga selle asemel võib panna teravamaitselist tomatikastet või ketshupit.


TEGEMISÕPETUS:

Keeda väikesteks tükkideks murtud spagetid või väikesed peenikesed makaronid, mitte niitnuudlid soolaga maitsestatud vees, kurna, loputa, nõruta, pane vormi. Mina tegin seda vormis mille põhja alt võetud mõõdud on 30 * 22. Katsin vormi põhja ja küljed küpsetuspaberiga, kuna minu vormi põhi on veidi kahjustunud. Kui küpsetuspaberit ei kasuta, võiks vormi määrida õliga. 4 muna kloppisin kahvliga lahti, lisasin liiter piima, poolteist teelusikatäit soola, näpuotsaga pipart, 2 supilusikatäit teravamaitselist kastet ja 150 grammi (1 pakk) riivjuustu. Saadud muna-piima-juustusegu valasin spagettidele. See jääb üsna vedelikurohke, kuid küpseb korralikult tahkeks.


Küpsetasin 175-kraadise ahju keskmises vahes 1 tund.
Kuigi vedeliku kogus retseptis oli suur, oli küpsemise lõpuks vedelik kadunud.
Maitsev vormitoit!

Kommentaare ei ole: