pühapäev, 16. november 2008

MUNAPUDER

TOIDU ISELOOMUSTUS:

See on singi- või vorstitükikestega paks munapuder, mida sobib süüa õhtusöögiks koos keedetud kartuliga või ilma kartulita hommikusöögiks. Mina mäletan seda sööki lapsepõlvest.


VAJA LÄHEB:

Nüüd oleneb sellest, kas soovitakse teha paksu putru, millele vedelikku alla ei jää või sellist, kus on ka vedelikku.

Katsetasin erinevate piima kogustega, antud retsepti järgi pannile vedelikku ei teki, jääb paks munapuder.
Kes soovib, et peale munade hüübimist tekiks ka vedelikku, mida kasutada kastmena, siis peaks poole rohkem piima panema kui retseptis antud.


5 muna
2 detsiliitrit piima
pool teelusikatäit soola
100 grammi sinki või vorsti (kogus ei ole tegelikult oluline, võib panna nii, kuidas on võimalik)
musta peenpipart


Munapudru tegemiseks praadida singi- või vorstitükikesed läbi, kuni tunned, et tuleb hea praetud singi- või vorsti lõhn. Munad kloppida kahvliga lahti, lisada piim, sool ja pipar. Munasegu valada pannile praetud singitükkidele ja küpsetada kuni munad on hüübinud. Kuni keema hakkamiseni hoida maksimum kuumuse peal, siis keerata 6 kuumusastmega pliid puhul 4 või 3 peale. Munaputru ei tohiks segada, muidu läheb liiga vesiseks, kuid kui täiesti ise munapuder seal küpseb, võib põhja kõrbeda. Põhjakõrbemise vältimiseks olen pannilabidat pannil püsti hoides , nii et ainult pannilabida alumine äär puutub vastu panni, segamise asemel lükanud sellega munasegu mõnest kohast veidi edasi.
Söök saab üsna kiiresti valmis. Nii kui munad on hüübinud ja puder paks, ongi valmis. Pannilabidaga õrnalt liikudes ja katsudes peaks aru saama, kas on paks. Selle retsepti järgi läheb täiesti paksuks, nii et vedelikku üldse pannile ei jää. Kui lõpupoole hakata seagma lusikaga pannil, siis muutub munapuder vedelaks, tekib palju vee välimusega vedelikku.
Sobib hästi ka ilma kartulita hommikusöögiks.

Kommentaare ei ole: