teisipäev, 25. november 2008

Kirssidega kodujuustu-vahukooretarretise tort

KOOGI ISELOOMUSTUS:

Väga maitsev pidulik kodujuustu-vahukooretarretisest tort, mille peal on kirssidega punane tarretisekiht. Lõigatud torditükk näeb välja selline, et kõrge valge tarretisekook, mille sees paistavad kirsid ja koogi peal on kaunis punane kirssidega tarretise kiht, koogil eraldi põhja pole.
Tee seda kooki ainult siis kui sul on mikrolaineahi zelatiini sulatamiseks! Vajalik on ka mikseri olemasolu, ning ka ümmargune lahtikäiv koogivorm.


VAJA LÄHEB:
Kodujuustu-vahukooretarretise tegemiseks läheb vaja:

4 detsiliitrit, see on 2 pakki 200 milliliitrist vahukoort
4 supilusikatäit suhkrut vahukoore vahustamiseks
300 grammi ehk 1 tops kodujuustu
1 detsiliiter suhkrut
2 teelusikatäit vaniljesuhkrut
250 grammi maitsestamata jogurtit või hapukoort (tegin jogurtiga). Farmi maitsestamata jogurtit müüakse 250 grammises pakis, teised on enamasti 400 või 500 grammised.
3 detsiliitrit kivideta kompotikirsse
7 teelusikatäit zelatiini
poolteist detsiliitrit vett zelatiini paisutamiseks


Kirsitarretise jaoks läheb vaja:

kirsikompotivedeliku-vee-suhkru segu nii, et kokku tuleks kolmveerand kirsikompoti purgitäit magusat heamaitselist vedelikku, purgi mõõt 0,7 liitrit ja need kirsid, mis olid purgis lisaks kolmele detsiliitrile kirssidele, mis läksid kodujuustu-vahukoore tarretise sisse, panin peale mõõtmist kirsikompoti vedeliku sisse
4 teelusikat zelatiini


TEGEMISKÄIK:


Kõigepealt zelatiinist.
Soovitan eelistada Latplanta firma zelatiini, mis on helebeezis paberpakis, sees on 20 g ja maksab umbes 6 krooni. Müüakse kindlasti A ja O kauplustes, Konsumis. Ühes 20 grammises zelatiinipakis on 2 supilusikatäit zelatiini. On olemas ka teistsuguseid zelatiine, kuid soovitan seda, kuna see pole mind kunagi alt vedanud. Ärge ostke zelatiini, mida müüakse Säästumarketis, see on küll suures odavas pakis, kuid paisub ja hiljem ka sulab väga halvasti ja kuna seda on minu arvates peaaegu võimatu täiesti vedelaks sulatada, võib ka tarretis jääda tükiline. Maximas on suures 100 grammises pakis firma Anatols zelatiin, mis on ka hea. Zelatiini müüakse ka lehtedena, kuid ise ei ole neid kunagi kasutanud ja ei oska praegu ka täpsemalt öelda, kuidas nende sulatamine käib. Lugedes kirjeldust, tundub, et seda saab teha lihtsamalt, aga ilma et oleksin järgi proovinud, ei tahaks seda reklaamida.

Nüüd siis täpsemalt kodujuustu-vahukoore tarretise tegemise juurde.
2 pakki vahukoort vahustada 4 supilusikatäie suhkruga. Suurde kaussi panna kodujuust, sinna lisada 1 detsiliiter suhkrut, 2 teelusikatäit vaniljesuhkrut, 250 grammine tops maitsestamata jogurtit, 3 detsiliitrit nõrutatud ilma kivideta kompotikirsse (kirsside kogus pole nii oluline, võib ka veidi vähem olla) ja lõpuks pidevalt segades paisutatud ja seejärel sulatatud zelatiin. Saadud segu valada küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi ja panna külma tarduma. Küpsetuspaber pane nii suur, et ääred jääksid natuke üle vormi ääre. Kui paned vormist väiksema küpsetuspaberi tüki, siis võib juhtuda, et kirsitarretise valamisel või tarretisevedelik sattuda vahukoore tarretise peale valamise asemel osaliselt küpsetuspaberi ja koogivormi vahele, kuid seda ei tohiks juhtuda.

Nüüd täpsemalt zelatiini paisutamisest ja sulatamisest.
Mikrolaineahju kannatavasse tassi või kaussi mõõta 7 teelusikatäit zelatiini, lusikad peavad olema korralikult täis, pigem kuhjaga kui vähem. Lisa zelatiinile poolteist detsiliitrit külma vett, sega läbi ja jäta paisuma. Umbes kümne minuti pärast, ükskõik, kas tassis on paks mass või mitte, sega lusikaga läbi ja sulata mikrolaineahjus. See, kas peale zelatiini paisutamist on tassis väga paks ja kõva mass või on vedel, oleneb vee kogusest, kahjuks ma ei mäleta enam, milline jäi selle koogi puhul, aga see pole ka oluline, pane julgelt see tass mikrolaienahju ja soojenda tavalisel soojendamise reziimil 40 sekundit.

Siis kalla kohe ettevaatlikult zelatiin vahukoore-kodujuustu segu hulka, kuid samal ajal peab väga hoogsalt vahukooresegus segama, et zelatiini tükke ei tekiks. Kui kõigepealt valad ja siis alles segad, siis läheb zelatiin tükki ja tordist ei tule midagi välja.

Kui tort on pandud külmkappi tarduma, hakka tegema kirsitarretist tordi peale valamiseks.


Kirsitarretise tegemisõpetus:

Täpsustuseks ütlen, et võtsin ühe purgi 700 milliliitrilist kirsikompotti, sellest 3 dl kirsse nõrutasin ära ja panin kodujuustu-vahukooretarretisse. Kompotivedelikule lisasin veidi vett ja suhkurt nii, et oleks hea maitsega tarretisevedelik. Kompotivedeliku-veesegu tuli kokku kolmveerand purki, sinna segasin sisse kirsid ja eelnevalt paisutatud ja siis sulatatud zelatiini.
Zelatiini panin 4 teelusikatäit, vett lisasin sinna pool detsiliitrit, segada läbi ja jätta 5 minutiks paisuma, siis sulatada mikrolaineahjus soojendades tavalisel soojendamise reziimil 20 sekundit, siis valada samal ajal kirsikompotivedelikku segades sinna hulka.

Kirsitarretise vedeliku panin kümkappi tarduma. Kui vedelik hakkas juba õrnalt tarduma, aga oli siiski alles vedel, valasin selle tardunud kodujuustu-vahukooretarretisele. Kui päris vedela valab siis on oht, et äkki voolab tarretsievedelik kodujuustu-vahukooretarretise vahele. Hoia kirsitarretist pool tundi külmkapis, siis katsu sõrmega, kas on ikka täiesti vedel või hakkab paksemaks minema. Selle aja peale peaks alles vedel olema, siis käi iga 10 minuti järel sõrmega katsumas, kui tundub, et enam sama vedel ei ole, vaid hakkab paksemaks minema, siis võib valada vahukooretarretise peale, kuid see peab olema vormis juba täiesti kõva. Kui tarretis lõpuks tarduma hakkab, siis toimub see väga kiiresti ja kui on juba kausis ära tardunud, siis ei saa seda enam tordi peale panna, siis jääb kõvade tükikestena, mitte kauni ühtlase tarretisekihina. Peale kirsitarretise valamist tõsta vorm väga ettevaatlikult külmkappi, et tarretisevedelik üle vormi ääre ei jookse.

Hoia külmkapis kuni ka pealmine tarretis on täiesti kõva. Selle tordi võib teha eelmisel õhtul valmis, aga saab ka juba samal päeval kasutada, kuid paar tundi võiks arvestada kirsitarretise tugevaks tardumiseks. Enne lahti lõikamist eemaldada lahtikäiva koogivormi äär.

Tort lõigata sektoriteks ja serveerida ja tänada kiidusõnade eest, mis selle tordi eest sööjatelt kindlasti tuleb!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to
say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I'll be
subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!



Look into my homepage toe nail fungus treatments
My website - zetaclear reviews

Anonüümne ütles ...

I read this post fully on the topic of the resemblance of most
up-to-date and previous technologies, it's awesome article.
hardwood floors

my blog post installing hardwood floors

Anonüümne ütles ...

I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really nice piece of writing on building up new weblog.


my page - review of provillus
my site :: hair loss treatments

Anonüümne ütles ...

Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

Have a look at my weblog: cleaning service company