esmaspäev, 8. detsember 2008

PIPARKOOGITORT

KÜPSETISE ISELOOMUSTUS:


See on nagu küpsisetort, aga piparkoogitaignast küpsetatud suurtest plaatidest. See on minu eelmise aasta leiutis ja suur lemmik!
Piparkoogiplaatide vahele läheb kohupiima-vahukoorekreem ja pohlamoos.
Selle tordi eelis on see, et piparkoogiplaadid võib ka juba mitu päeva varem valmis küpsetada ja siis eelmisel päeval enne koogi serveerimist see valmis teha. Aga ettevaatust säilitamisel, et katki ei läheks.

See retsept eeldab ka mikseri olemasolu, sest vahukoort on vaja vahustada.
Kui mikserit ei ole ja soov seda siiski teha, siis võiks ka ainult kohupiimakreemiga teha, aga siis võiks osta juba valmis magusaks tehtud kohupiimakreeme, sest nendesse on lisatud ka rõõska koort.


VAJA LÄHEB:

1 kg piparkoogitainast

Kook tuli mõõtmetega 24 korda 16 sentimeetrit. Koogil oli 5 kihti piparkoogiplaate ja kuues kiht peale pudistatud. Loomulikult võib teha ka vähem kihte.


Täidis:

kohupiima- vahukoorekreem ja pohlamoos

1 kohupiimapasta toru - 400 grammi (soovitan Alma või Pagari, ükskõik, kas rasvaga või ilma, need on kõige paksemad)
1 pakk 200 milliliitrist vahukoorekoort
2 spl suhkrut vahukoore vahustamiseks
kohupiimapastale suhkrut maitse järgi nii, et hea maitsega oleks
1 purk pohlamoosi, minul oli õuntest, arooniatest ja pihlakatest keedetud valepohlamoos ja olen teinud ka õuna-arooniamoosiga


TEGEMISÕPETUS:


Enne piparkoogiplaatide küpsetamist oleks vaja natuke mõõta ja otsida mingi sobiva suurusega ristküliku kujuline ese, mille järgi kõik plaadid ühesuurused lõigata. Mina lõikasin selliste mõõtudega ristkülikud, et nad mahtusid kahekesi korraga ühele ahjuplaadile küpsema. Soovitan seda sama teha, muidu on liiga palju küpsetamist ja arvestama peab ka sellega, et need plaadid mahuksid kandikule või mingile alusele, mille peale kokku see kook valmis teha. Kui teha ahjuplaadi pikkune, siis see eeldab pikemat ristküliku kujulist alust, ümmargustele kandikutele see ei mahu. Zablooniks, mille järgi neid taignapõhju lõigata, võiks soovitada lõikelauda kui on sobiva suurusega või mingit sellise suurusega karpi. Aga kui ei leia kuidagi ristküliku kujulist eset ja pole ka sobivat kandikut, siis võiks ju ka ümmarguse teha, lõigata välja suure taldriku järgi, kuigi kandilisest on parem tükke lõigata ja ümmargusi tuleb siis igat põhja eraldi küpsetada, sest neid küll 2 korraga pannile ei mahu.



Küpsetasin piparkoogitaignast 6 piparkoogiplaati.

Võta tükk tainast ja rulli see küpsetuspaberi peal laiali, küpsetuspaber peab kindlasti all olema, muidu ei saa seda tõsta pannile. Lõika zablooni järgi välja õige suurusega tükk ja tõsta koos küpsetuspaberiga, mille võid peale taigna õigeks lõikamist lõigata samuti taignatüki suuruseks.
Tõsta taignatükk võimalikult panni äärde. Nüüd korja laualt tainas kokku, tee käte vahel ühtlaseks, vajadusel võta tainast juurde, pane uus küpsetuspaberitükk ja rulli tainas laiali ning lõika järgmine tükk ja nii edasi kuni saavad kõik tükid tehtud. Kui 2 taignaplaati on pannile mahutatud, pane need eelkuumutatud 200-kraadise ahju keskmisesse vahesse küpsema. Küpseta 15 minutit.


Küpsenud põhjad jätta lauale jahtuma, jahtunult võib tõsta üksteise peale.

Kui hakata torti täidisega kokku panema, tuleks põhjad enne immutada. Kui kohe peale küpsetamist tort valmis teha, siis võiks põhjadel lasta enne jahtuda. Põhjad immutada mõlemalt poolt, nii alt kui pealt morsiga või kui pole, siis miks ka mitte piimaga, kuigi ise pole piimaga proovinud. Iga põhi immutada vahetult enne sellele täidise panemist, mitte nii, et korraga immutad kõik põhjad ära.
Mina immutasin selliselt, et võtsin suure kausi, millesse panin otsapidi piparkoogiplaadi ja valasin sinna morssi peale, morss jooksis mööda piparkoogiplaati kaussi ja siis ma sealt tõstsin lusikaga seda veel põhjale. Katsu, et igalt poolt oleks põhi märg. Kui see tehtud, siis keerasin põhjal teise külje peale ja tegin ka selle märjaks. Neid plaate selliselt küll immutada ei saa, et paned kandikule ja tõstad järjest lusikaga vedelikku peale, sest põhi on kõva ja ei ima vedelikku kohe endasse, ning nii jookseks see vedelik kõik koogi alla.


Kohupiima-vahukoorekreemi tegemiseks vahustasin vahukoore 2 supilusikatäie suhkruga, kohupiimapastale lisada suhkurt nii, et oleks hea maitsega, siis lisada kohupiimakreemile vahukoor ja segada läbi.




Iga kihi vahele panin kohupiima-vahukoorekreemi ja sinna peale moosi, moosi ajasin lusikaga laiali, segunes osaliselt kohupiimakreemiga.

Praegu mõtlesin teie jaoks lihtsama variandi välja. Sa võiksid segada kohupiima-vahukoorekreemi kohe pohlamoosiga segamini, sest on vast üsna võimatu teada, kuhu on juba moos pandud ja kuhu mitte, aga eelnevalt läbi segades tuleb kõik ühtlane.

Pealmisele kihile pudistasin kuuenda piparkoogiplaadi, kaunistuseks panin ka mõned jõhvikad.

Juba paari tunni pärast sai piparkoogitorti lõigata, põhjad olid pehmeks muutunud. Kui on paksemad piparkoogiplaadid, siis vajavad pikemat imbumisaega, näiteks üle öö.

Oli väga hea!

Kommentaare ei ole: