teisipäev, 25. november 2008

Kirssidega kodujuustu-vahukooretarretise tort

KOOGI ISELOOMUSTUS:

Väga maitsev pidulik kodujuustu-vahukooretarretisest tort, mille peal on kirssidega punane tarretisekiht. Lõigatud torditükk näeb välja selline, et kõrge valge tarretisekook, mille sees paistavad kirsid ja koogi peal on kaunis punane kirssidega tarretise kiht, koogil eraldi põhja pole.
Tee seda kooki ainult siis kui sul on mikrolaineahi zelatiini sulatamiseks! Vajalik on ka mikseri olemasolu, ning ka ümmargune lahtikäiv koogivorm.


VAJA LÄHEB:
Kodujuustu-vahukooretarretise tegemiseks läheb vaja:

4 detsiliitrit, see on 2 pakki 200 milliliitrist vahukoort
4 supilusikatäit suhkrut vahukoore vahustamiseks
300 grammi ehk 1 tops kodujuustu
1 detsiliiter suhkrut
2 teelusikatäit vaniljesuhkrut
250 grammi maitsestamata jogurtit või hapukoort (tegin jogurtiga). Farmi maitsestamata jogurtit müüakse 250 grammises pakis, teised on enamasti 400 või 500 grammised.
3 detsiliitrit kivideta kompotikirsse
7 teelusikatäit zelatiini
poolteist detsiliitrit vett zelatiini paisutamiseks


Kirsitarretise jaoks läheb vaja:

kirsikompotivedeliku-vee-suhkru segu nii, et kokku tuleks kolmveerand kirsikompoti purgitäit magusat heamaitselist vedelikku, purgi mõõt 0,7 liitrit ja need kirsid, mis olid purgis lisaks kolmele detsiliitrile kirssidele, mis läksid kodujuustu-vahukoore tarretise sisse, panin peale mõõtmist kirsikompoti vedeliku sisse
4 teelusikat zelatiini


TEGEMISKÄIK:


Kõigepealt zelatiinist.
Soovitan eelistada Latplanta firma zelatiini, mis on helebeezis paberpakis, sees on 20 g ja maksab umbes 6 krooni. Müüakse kindlasti A ja O kauplustes, Konsumis. Ühes 20 grammises zelatiinipakis on 2 supilusikatäit zelatiini. On olemas ka teistsuguseid zelatiine, kuid soovitan seda, kuna see pole mind kunagi alt vedanud. Ärge ostke zelatiini, mida müüakse Säästumarketis, see on küll suures odavas pakis, kuid paisub ja hiljem ka sulab väga halvasti ja kuna seda on minu arvates peaaegu võimatu täiesti vedelaks sulatada, võib ka tarretis jääda tükiline. Maximas on suures 100 grammises pakis firma Anatols zelatiin, mis on ka hea. Zelatiini müüakse ka lehtedena, kuid ise ei ole neid kunagi kasutanud ja ei oska praegu ka täpsemalt öelda, kuidas nende sulatamine käib. Lugedes kirjeldust, tundub, et seda saab teha lihtsamalt, aga ilma et oleksin järgi proovinud, ei tahaks seda reklaamida.

Nüüd siis täpsemalt kodujuustu-vahukoore tarretise tegemise juurde.
2 pakki vahukoort vahustada 4 supilusikatäie suhkruga. Suurde kaussi panna kodujuust, sinna lisada 1 detsiliiter suhkrut, 2 teelusikatäit vaniljesuhkrut, 250 grammine tops maitsestamata jogurtit, 3 detsiliitrit nõrutatud ilma kivideta kompotikirsse (kirsside kogus pole nii oluline, võib ka veidi vähem olla) ja lõpuks pidevalt segades paisutatud ja seejärel sulatatud zelatiin. Saadud segu valada küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi ja panna külma tarduma. Küpsetuspaber pane nii suur, et ääred jääksid natuke üle vormi ääre. Kui paned vormist väiksema küpsetuspaberi tüki, siis võib juhtuda, et kirsitarretise valamisel või tarretisevedelik sattuda vahukoore tarretise peale valamise asemel osaliselt küpsetuspaberi ja koogivormi vahele, kuid seda ei tohiks juhtuda.

Nüüd täpsemalt zelatiini paisutamisest ja sulatamisest.
Mikrolaineahju kannatavasse tassi või kaussi mõõta 7 teelusikatäit zelatiini, lusikad peavad olema korralikult täis, pigem kuhjaga kui vähem. Lisa zelatiinile poolteist detsiliitrit külma vett, sega läbi ja jäta paisuma. Umbes kümne minuti pärast, ükskõik, kas tassis on paks mass või mitte, sega lusikaga läbi ja sulata mikrolaineahjus. See, kas peale zelatiini paisutamist on tassis väga paks ja kõva mass või on vedel, oleneb vee kogusest, kahjuks ma ei mäleta enam, milline jäi selle koogi puhul, aga see pole ka oluline, pane julgelt see tass mikrolaienahju ja soojenda tavalisel soojendamise reziimil 40 sekundit.

Siis kalla kohe ettevaatlikult zelatiin vahukoore-kodujuustu segu hulka, kuid samal ajal peab väga hoogsalt vahukooresegus segama, et zelatiini tükke ei tekiks. Kui kõigepealt valad ja siis alles segad, siis läheb zelatiin tükki ja tordist ei tule midagi välja.

Kui tort on pandud külmkappi tarduma, hakka tegema kirsitarretist tordi peale valamiseks.


Kirsitarretise tegemisõpetus:

Täpsustuseks ütlen, et võtsin ühe purgi 700 milliliitrilist kirsikompotti, sellest 3 dl kirsse nõrutasin ära ja panin kodujuustu-vahukooretarretisse. Kompotivedelikule lisasin veidi vett ja suhkurt nii, et oleks hea maitsega tarretisevedelik. Kompotivedeliku-veesegu tuli kokku kolmveerand purki, sinna segasin sisse kirsid ja eelnevalt paisutatud ja siis sulatatud zelatiini.
Zelatiini panin 4 teelusikatäit, vett lisasin sinna pool detsiliitrit, segada läbi ja jätta 5 minutiks paisuma, siis sulatada mikrolaineahjus soojendades tavalisel soojendamise reziimil 20 sekundit, siis valada samal ajal kirsikompotivedelikku segades sinna hulka.

Kirsitarretise vedeliku panin kümkappi tarduma. Kui vedelik hakkas juba õrnalt tarduma, aga oli siiski alles vedel, valasin selle tardunud kodujuustu-vahukooretarretisele. Kui päris vedela valab siis on oht, et äkki voolab tarretsievedelik kodujuustu-vahukooretarretise vahele. Hoia kirsitarretist pool tundi külmkapis, siis katsu sõrmega, kas on ikka täiesti vedel või hakkab paksemaks minema. Selle aja peale peaks alles vedel olema, siis käi iga 10 minuti järel sõrmega katsumas, kui tundub, et enam sama vedel ei ole, vaid hakkab paksemaks minema, siis võib valada vahukooretarretise peale, kuid see peab olema vormis juba täiesti kõva. Kui tarretis lõpuks tarduma hakkab, siis toimub see väga kiiresti ja kui on juba kausis ära tardunud, siis ei saa seda enam tordi peale panna, siis jääb kõvade tükikestena, mitte kauni ühtlase tarretisekihina. Peale kirsitarretise valamist tõsta vorm väga ettevaatlikult külmkappi, et tarretisevedelik üle vormi ääre ei jookse.

Hoia külmkapis kuni ka pealmine tarretis on täiesti kõva. Selle tordi võib teha eelmisel õhtul valmis, aga saab ka juba samal päeval kasutada, kuid paar tundi võiks arvestada kirsitarretise tugevaks tardumiseks. Enne lahti lõikamist eemaldada lahtikäiva koogivormi äär.

Tort lõigata sektoriteks ja serveerida ja tänada kiidusõnade eest, mis selle tordi eest sööjatelt kindlasti tuleb!

Ahjuliha küpsetuskotis

TOIDU ISELOOMUSTUS:


Väga lihtne ja hea võimalus seaprae tegemiseks on suure lihatüki küpsetamine küpsetuskotis, nii saab mahlase ja kenasti pruunistunud liha, kuid seda pole vaja ahjus ümber keerata ja see ei jää kuiv. Jõululaualegi väga hea koos keedetud kartuli ja pohlamoosiga ning kas tooreste või keedetud hapukapsastega.

Liha ostmisel küsi ilusat taist ahjuliha küpsetamiseks sobivat lihatükki, millel ümberringi või ühel küljel oleks kamar.

Tähelepanu! Küpsetuskotte ei tohi panna kuumemasse ahju kui 200 kraadi ja pannakse küpsetuskott, mille sees on liha, puhtale ahjupannile, küpsetuskotti tehakse 3-4 väikest auku, et aur välja pääseks, muidu võib kott suure pinge tõttu katki minna ja ettevaatlik tuleks olla ka peale küpsetamist koti katki lõikamisega, et end mitte ära põletada sealt välja tuleva kuuma auruga.


VAJA LÄHEB:

pooleteise kilone sealihatükk (kui ostad suurema lihatüki, suurenda soola ja vee kogust)
poolteist supilusikatäit peensoola
1 detsiliiter vett
1 küpsetuskott - küpsetuskotid on tsellofaanist kotid, mille sulgemiseks on kaasas spetsiaalsed klambrid, milles on augud, kuhu sisse tuleb panna kinniti teine ots ja tõmmata nii tugevasti kinni kui vaja. Üks kinniti pool on lai, sellel on otsast umbes ühe sentimeetri kaugusel poolkuu kujuline auk, kinniti teine ots on peenike, see peenike ots painutada ümber küpsetuskotisuu laiemas otsas oleva ava sisse ja tõmmata sealt jõuga läbi kuni kott on täiesti tugevasti kinni. Need klambrid võivad pakendis olla üksteise küljes kinni, mis tuleks lahti tõmmata Minul on Lindner firma küpsetuskotid, mõõtudega 25 korda 38 sentimeetrit. Need on sobiva suurursega, müüakse ka kalleid suuri kotte, mis on mõeldud kalkuni küpsetamiseks. Kirjeldus, mis ma andsin, käib Lindneri küpsetuskottide kohta, teisi kotte ma ei ole kasutanud, neil võib olla teistsugune kinnitussüsteem.

Ettevaatust! Veendu, et küpsetuskott või selle klamber ei puutuks vastu ahjulage, muidu võib põlema minna, kuid keskmises vahes küpsetades ei tohiks seda juhtuda kui ahi just väga väike ja madal pole!


TEGEMISÕPETUS:


Pesin liha üle, hõõrusin pooleteise supilusikatäie soolaga igalt poolt liha kokku,
panin küpsetuskotti, kuhu lisasin ka 1 detsiliiter vett, võib ka natuke rohkem panna, sulgesin koti klambriga. Küpsemisel tekib lihast sulavate rasvade ja lihamahlade tõttu sinna rohkem vedelikku.
Liha võiks küpsetuskotti panna nii, et tühi küpsetuskott on juba panni peal valmis, et ei peaks koos lihaga seda pannile tõstma.
Küpsetuskotti torkasin kokteiltikuga 3 auku, kust aur saaks välja. Torka augud võimalikult koti pealmisesse ossa liha kohale, kui teed allapoole, siis võib vedelik aukudest välja joosta.

Küpsetasin 200-kraadises ahjus keskmises vahes 2 tundi ja 15 minutit, liha oli täiesti pehme. Kui on suurem lihatükk, siis kulub küpsetamsieks kauem aega.
Küpsetamise lõpus oli kotis päris palju vedelikku, mida saab kasutada kastmeks või kastme tegemiseks. Ahjust välja võttes lõika kott ettevaatlikult pealt lahti, mitte koti kinnituskohast, et vedelik, mis on koti põhjas, sealt välja ei jookseks. Või teine variant oleks enne lõikamist tõsta pajakinnastega liha sisaldavast küpsetuskotist mõlemast otsast kinni, tõsta see kiiresti kõrval olevasse suurde potti, et kott katki ei läheks, kuna peale küpsemist võib kott rabe olla ja seal potis lõigata küpsetuskott täiesti katki, võtta tühi kott potist välja ja visata ära, siis on liha koos vedelikuga potis, kus on seda ohutum lõigata, ei pea kartma, et kott läheb katki ja vedelik jookseb pannile laiali, kust on seda raske kätte saada, ning potist on lihtsam ka vedelikku tõsta kartulitele. Tõsta enne serverimist lihale lusikaga vedelikku, et oleks pealt mahlasem.

Küpsisetort banaani- ja kakaokohupiima-vahukoore kreemiga

KOOGI ISELOOMUSTUS:


Küpsisetort on väga lihtsalt tehtav maitsev kook, mida saab teha väga erinevate täidiste ja katetega. Esimese küpsisetordina panen siia küpsisetordi, mis lapsed tegid minu abiga oma isale isadepäevaks.
Väga hea küpsisetort, vist parim, mida saanud olen!



VAJA LÄHEB:


4 pakki küpsiseid - panime 2 pakki "Selga" kondenspiima küpsiseid ja 2 pakki "Selga" iirikreemi maitselisi küpsiseid
1 purk kirsikompotti
2 pakki 200 milliliitrilist vahukoort
1 Tere banaanitoru (see on 300 grammine kohupiimakreem)
1 Tere kakaotoru (see on 300 grammine kohupiimakreem)


Tegin 2 täidist:

banaanikohupiimakreem + 1 pakk vahukoort
kakaokohupiimakreem + 1 pakk vahukoort



TEGEMISÕPETUS:


Enne küpsisetordi tegemist võta kandik, kuhu kavatsed küpsisetorti teha ja laota sellele kõrvuti nii palju küpsiseid kui mahub, loe üle ja siis saad teada, mitu kihti nendest küpsistest välja tuleb, siis teab täidisega arvestada, et jätkuks igale kihile. Loe iga kihi küpsised kohe alguses erinevatesse hunnikutesse, siis saad kindel olla, et oled kõik selle kihi küpsised ära kasutanud ja kuskil pole küpsis puudu.

Täidiste tegemiseks vahusta vahukoored, lisa ühe paki kohta 2 supilusikatäit suhkurt, kokku siis 4 supilusikatäit. Vahustatud koor jaga pooleks, ühte kaussi lisa banaanikohupiimakreem, teise kakaokohupiimakreem, sega korralikult läbi.

Panin vaheldumisi ühele küpsisekihile ühte kreemi, teisele teist. Kokku tuli 4-5 kihti (enam ei mäleta). Arvesta nii, et pealmiseks kihiks jääks valge valge kreem (banaanikohupiimaga). Kui oled nõus nii palju nõusid määrima, võiks kohe jagada kreemid erinevate kihtide jaoks valmiserinevatesse kausikestesse või tassidesse, siis jaotad ühe kihi jaoks pandud kreemikoguse ühele kihile ja nii edasi ja ei teki ohtu, et hiljem tuleb kreemist puudu.

Kõigepealt tuleks kasta küpsised kompotivedelikku, kaua hoida ei või, muidu lähevad küpsised lödiks, lihtsalt korraks kasta vedelikku nii, et mõlemalt poolt on märg ja laotada kandikule.
Kahele kihile panime lisaks kreemile ka ilma kividetta kompotikirsse, lihtsalt laotasin need kreemi peale.
Kaunistasime külmutatud maasikate ja marmelaaditükikestega. Aga võib kaunistada ka kirssidega. Aga ananassi ja kiivit ei tohiks kohupiima peale panna, muudavad kohupiima mõruks ja banaan kipub inetult mustaks muutuma.

pühapäev, 16. november 2008

Saiarullid suupisteks

SUUPISTE ISELOOMUSTUS:

Selle suupiste tegemiseks rullitakse taignarulliga kandiline saiaviil õhukeseks, kaetakse täidisega, keeratakse rulli ja siis lõigatakse omakorda see rull väikesteks juppideks. Lihtne valmistada!

VAJA LÄHEB:

kandilisi saiaviile
täidiseks sulatatud juustu "Merevaik"

Kui on olemas köögikombain või mõni teine hea purustamismasin, siis võib teha järgmist täidist:
purustada köögikombainis 100 grammi taist sinki, pool paprikat, lisada 3 supilusikatäit hapukoort ja natuke soola. Tuleb maitsev kreem.


TEGEMISÕPETUS:

Saiaviilud rullida taignarulliga õhukeseks, kasutasin selleks kandilisi saiaviile. Rullitud saiaviilu annab hästi rulli keerata, kontrolligi palja saiaviiluga peale taignarulliga rullimist, kas annab rulli keerata, kui ei, siis tuleb veel rullida.
Saiarullimise idee sain ühest vene keelsest raamatust, täidised mõtlesin ise.
Täidiseks panin saiaviilule sulatatud juustu "Merevaik" ja tegin ka singi-paprikakreemiga, mis oli väga maitsev.


Keerasin täidisega kaetud saiaviilu tihedalt rulli ja lõikasin kohe juppideks. Jupid panna taldrikule selliselt, et üks lõikepind on vastu taldrikut ja teine üleval.

Pealmiseks jääva lõikepinna võib katta ka sama kreemiga, millega täidad, aga ei pea seda tegema ja kui peenemat suupistet tahab, siis võib kaunistuseks panna tikuga viinamarja.
Väga lihtne ja maitsev suupiste.

MUNAPUDER

TOIDU ISELOOMUSTUS:

See on singi- või vorstitükikestega paks munapuder, mida sobib süüa õhtusöögiks koos keedetud kartuliga või ilma kartulita hommikusöögiks. Mina mäletan seda sööki lapsepõlvest.


VAJA LÄHEB:

Nüüd oleneb sellest, kas soovitakse teha paksu putru, millele vedelikku alla ei jää või sellist, kus on ka vedelikku.

Katsetasin erinevate piima kogustega, antud retsepti järgi pannile vedelikku ei teki, jääb paks munapuder.
Kes soovib, et peale munade hüübimist tekiks ka vedelikku, mida kasutada kastmena, siis peaks poole rohkem piima panema kui retseptis antud.


5 muna
2 detsiliitrit piima
pool teelusikatäit soola
100 grammi sinki või vorsti (kogus ei ole tegelikult oluline, võib panna nii, kuidas on võimalik)
musta peenpipart


Munapudru tegemiseks praadida singi- või vorstitükikesed läbi, kuni tunned, et tuleb hea praetud singi- või vorsti lõhn. Munad kloppida kahvliga lahti, lisada piim, sool ja pipar. Munasegu valada pannile praetud singitükkidele ja küpsetada kuni munad on hüübinud. Kuni keema hakkamiseni hoida maksimum kuumuse peal, siis keerata 6 kuumusastmega pliid puhul 4 või 3 peale. Munaputru ei tohiks segada, muidu läheb liiga vesiseks, kuid kui täiesti ise munapuder seal küpseb, võib põhja kõrbeda. Põhjakõrbemise vältimiseks olen pannilabidat pannil püsti hoides , nii et ainult pannilabida alumine äär puutub vastu panni, segamise asemel lükanud sellega munasegu mõnest kohast veidi edasi.
Söök saab üsna kiiresti valmis. Nii kui munad on hüübinud ja puder paks, ongi valmis. Pannilabidaga õrnalt liikudes ja katsudes peaks aru saama, kas on paks. Selle retsepti järgi läheb täiesti paksuks, nii et vedelikku üldse pannile ei jää. Kui lõpupoole hakata seagma lusikaga pannil, siis muutub munapuder vedelaks, tekib palju vee välimusega vedelikku.
Sobib hästi ka ilma kartulita hommikusöögiks.

KOHEV KOHUPIIMAVORM

MAGUSTOIDU ISELOOMUSTUS:

See on kohev ja mahlane väga hea kohupiimavorm, mis meenutab väga hea kohupiimakoogi katet. Kõige parem on süüa kisselliga, aga sobib ka ilma. Ahjust võttes natuke jahtuda lastes muutub tahkemaks. ja saab lõigata vormist välja ruudukujulisi tükke nagu koogil, aga muidugi kui kuju pole oluline, võib vormist välja tõsta ka vabalt lusikaga. Munavahu tegemiseks on vajalik mikseri olemasolu.

VAJA LÄHEB:

400 grammi kohupiima (2 pakki 200 grammilist kohupiima)
4 muna
5 supilusiaktäit suhkrut
2 supilusikatäit mannat
veerand teelusikatäit vaniljesuhkrut
2 detsiliitrit piima
1,5 detsiliitrit rosinaid (rosinate kogus ei ole nii oluline, võib panna ka umbes)

TEGEMISÕPETUS:

Munavalged vahustada mikseri või köögikombainiga kõvaks vahuks. Et kontrollida, kas munavaht on piisavalt tugev, keera kaussi ettevaatlikult tagurpidi ja katsu, kas munavaht hakkab liikuma. Kui liigub, siis tuleb veel vahustada. Kui munavaht on piisavalt tugevaks vahustatud, siis kui kausi keerab teistpidi, jääb munavaht kausi külge ja ei liigu sealt kuhugi.

Munakollased kloppida suhkruga lahti kas kahvli või mikseriga, lisada kohupiim, piim, manna, lõpuks munavalgevaht.
Küpsetasin kuumakindlas klaaskausis kaane all 200 kraadi juures keskmises ahjuvahes 40 minutit.
Ahjust välja võttes oli kauss kohupiimavormi kaaneni täis.
Lasin kaane all jahtuda, mõne aja pärast oli kohupiimavormi kausis poole kausi jagu, küpsemise aeg kerkinud kõrge kiht oli vajunud kokku.

Aga vaatamata sellele oli see kohupiimavorm väga hea!

laupäev, 15. november 2008

MAGUSAD LUMEPALLID

MAIUSTUSE ISELOOMUSTUS:

Need on umbes trühvlikommi suurused valged ümmargused küpsetatud kookosepallid, mida oleks sobilik teha neil, kellele maisteb kookos. Lihtne teha, aga eeldab mikseri olemasolu ja samuti oleks vajalik munavalge eraldaja, millest on pikemalt juttu alajaotuses: kasulikud abivahendid söögitegemiseks - munavalge eraldaja. Kui küpsetamisaeg on täis, aga katsudes tundub, et on pehme, siis tuleks veel küpsetada, kuni on pealt kõvemad. Võib juhtuda, et maiustuste küpsetuspaberi küljest lahtiaitamiseks on vaja kasutada noa abi.


VAJA LÄHEB:

pool detsiliitrit ehk 100 grammi suhkurt
3 munavalget
180 g kookoshelbeid (Meira kookoshelbed on 180 grammises pakis)
Munavalged vahustada tugevaks vahuks, lisada suhkur ja kookoshelbed, segada, vormida käte avhel väikesed pallid.

Retsepti järgi küpsetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 160 kraadise ahju keskmises vahes 15 minutit kuni tekib peale kuldpruunikat värvi, kuid selle ajaga minul ei küpsenud, suurendasin kuumust 175-kraadini ja küpsetasin veel 4 minutit.
Seega soovitan küpsetada 175-kraadises ahjus 15 minutit.

Soovitan neile, kellele meeldib kookos. Minul tuli sellest kogusest 30 pallikest.

Imelihtne vaarikapirukas

KOOGI ISELOOMUSTUS:


See on maitsev pehme ümmarguses koogivormis lihtsalt tehtav kook, millel on peal marjad, kas värsked või külmutatud ja neil peal hapukoore-munakate. See on odavamat sorti kook. Retseptis on kirjas vaarikad, mida kasutan külmutatult, kuid võib asendada ka mustade sõstarde või mustikatega või veel parem kui mustade sõstarde-vaarikaseguga. Kahjuks ei oska öelda kui palju maksavad poes külmutatud marjad, sest mul on olnud võimalus suvel neid talveks külmutada.
Kui marju pole võimalik saada, siis võiks ilmselt marjade asemel kasutada paksemat moosi, mis ei oleks eriti vänge maitsega.

VAJA LÄHEB:

Põhja jaoks:

1 detsiliiter suhkrut
3 detsiliitrit jahu
1 teelusiaktäis küpsetuspulbrit
1 muna
pool detsiliitrit õli
pool detsiliitrit vett

Põhja tegemine:

Sega 3 detsiliitrit jahu teelusikatäie küpsetuspulbriga, klopi muna kahvliga lahti, lisa sinna 3 detsiliitrit jahu, mis on küpsetuspulbriga segatud, pool detsiliitrit õli ja pool detsiliitrit vett. Sega tainas kokku ja laota küpsetuspaberiga kaetud koogivormi. Kontrolli, et kogu põhi on taignaga kaetud.

Põhja peale:

4 detsiliitrit vaarikaid
Kata tainas (külmutatud) vaarikatega või teiste marjadega või pane moosi, kuid ma arvan, et moosi on üsna raske pehme taigna peale ühtlaselt laiali laotada. Kui kasutad moosi, siis pane vähem.

Kate marjade peale:

2 detsiliitrit hapukoort
1 muna
3 suplilusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis vaniljesuhkrut
Sega suhkruga lahtiklopitud muna ja hapukoor. Vala kate vaarikatele.

Nüüd on siis küpsetuspaberiga kaetud ümmarguses koogivormis põhja tainas, selle peal marjad ja marjade peal hapukoore-munakate.

Küpseta eelkuumutatud (pane siis kui hakkad tainast tegema, ahi sooja) 200 kraadise ahju keskmises vahes 30 minutit. Koogi valmidust saab kontrollida puutikuga, kui see jääb taignasse torgates puhtaks, on kook valmis, kui tiku küljes on taignatükikesi, tuleks veel küpsetada.

SPAGETI-JUUSTUVORM

TOIDU ISELOOMUSTUS:

See on mahlane juustumaitseline makaroniroog, millele sobiks lisandiks mingi toorsalat, kas riivitud porgandid, punase kapsa-hiinakapsa- hapukooresalat, paprika või midagi sellist.

Selle vormiroa tegemiseks oleks hea kui oleks kõrgemate äärtega ahjus kasutatav ristküliku kujuline pann, mille sügavus oleks vähemalt nimetissõrme pikkus ja mis oleks umbes kolmveerand suure ahjuplaadi suurusest (minul on vormi suurus põhja alt mõõtes 30 * 22 cm), aga seda võib teha ka suuremas klaasist ahjuvormis.
Antud toidukogused on sobilikud perele, ühe inimese jaoks on see liiga suur kogus, siis võiks vähendada poole väiksemaks.

Toit küpseb selliseks, et noaga ruutudeks lõigates on võimalik pannilabida abil tõsta kandiline koospüsiv ruudukujuline makaronivormitükk, mis on pealt meeldivalt kuldpruuni juustuse kattega.


Seda toitu on lihtne ja mugav teha, sest valmib ahjus.

VAJA LÄHEB:

400 grammi (1 pakk) väikesteks tükkideks murtud spagette (võib kasutada ka väikseid peenikesi makarone, aga niitnuudlid ei sobi, keevad liiga pudruks)
1 liiter piima (kuigi piima kogus tundub suur, küpseb see korralikult tahkeks)
4 muna
150 grammi riivjuustu - näiteks Saaremaa riivjuust on 150 grammises pakis
1,5 teelusikatäit soola
peenpipart
2 supilusikatäit Magic Asia teravamaitselist kastet - see on tomativaba kaste, mis sisaldab ananassi ja paprikat, müüakse seda paljudes poodides, aga selle asemel võib panna teravamaitselist tomatikastet või ketshupit.


TEGEMISÕPETUS:

Keeda väikesteks tükkideks murtud spagetid või väikesed peenikesed makaronid, mitte niitnuudlid soolaga maitsestatud vees, kurna, loputa, nõruta, pane vormi. Mina tegin seda vormis mille põhja alt võetud mõõdud on 30 * 22. Katsin vormi põhja ja küljed küpsetuspaberiga, kuna minu vormi põhi on veidi kahjustunud. Kui küpsetuspaberit ei kasuta, võiks vormi määrida õliga. 4 muna kloppisin kahvliga lahti, lisasin liiter piima, poolteist teelusikatäit soola, näpuotsaga pipart, 2 supilusikatäit teravamaitselist kastet ja 150 grammi (1 pakk) riivjuustu. Saadud muna-piima-juustusegu valasin spagettidele. See jääb üsna vedelikurohke, kuid küpseb korralikult tahkeks.


Küpsetasin 175-kraadise ahju keskmises vahes 1 tund.
Kuigi vedeliku kogus retseptis oli suur, oli küpsemise lõpuks vedelik kadunud.
Maitsev vormitoit!

esmaspäev, 3. november 2008

MAITSVAD SUUPISTEPULGAD

TOIDU ISELOOMUSTUS:

Need on krõbedad rohkete maitseainetega pärmitaignast tehtud maitsvad suupistepulgad, mis on kõrsikutest veidi pehmemad ja pole tegelikult sugugi teravamaitselised.



VAJA LÄHEB:


Panen siia 2 erinevat maitsevarianti, vali neist meelepärasem:


Köömnetega seesamipulgad:

15 grammi pärmi (kui osta 50 grammine pakk Nordic Yeast presspärmi (müüakse Säästumarketis), siis see neljaks teha, siis natuke vähem kui üks neljandik)
1 teelusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis soola
6 detsiliitrit jahu
üks viiendik teelusikatäit Latplanta jahvatatud paprikapulbrit
noaotsaga cayenne pipart
1 teelusikatäis köömneid (retseptis oli jahvatatud köömned, aga kui pole neid millegagi jahvatada, siis võib terveid panna)
1 kergelt lahti klopitud muna
50 grammi sulatatud võid (kui osta Põltsamaa taluvõid, siis üks kolmandik pakist, kui osta Farmi taluvõiet, siis üks neljandik osa pakist, mõlemat müüakse Säästumarketis)
1,5 detsiliitrit sooja vett
50 grammi seesamiseemneid pulkade veeretamiseks, aga need võib ka ära jätta


Teine variant - ilma seesamiseemnete ja köömneteta rohkemate maitseainetega pulgad:

15 grammi pärmi (kui osta 50 grammine Nordic Yeast presspärm (müüakse Säästumarketis), siis see neljaks teha, siis natuke vähem kui üks neljandik)
1 teelusikatäis suhkrut
1 teelusikatäis soola
6 detsiliitrit jahu
pool teelusikatäit Latplanta paprikapulbrit
üks kuuendik teelusikatäit ehk siis näpuotsatäis cayenne pipart
1 lahtikopitud muna
50 grammi sulatatud võid (kui osta Põltsamaa taluvõid, siis üks kolmandik pakist, kui osta Farmi taluvõiet, siis üks neljandik pakist - mõlemat müüakse Säästumarketis)
1,5 detsiliitrit sooja vett


TEGEMISÕPETUS:


Pärm segada suhkruga vedelaks. Jahu panna kaussi, sinna lisada maitseained, segada, jahu keskele panna lahtiklopitud muna, pärmilahus, sulatatud või ja soe vesi. Sõtkuda käsitsi 10 minutit või segada mikseri taignakonksudega (mina tegin) kuni on kausi äärtesst lahti löönud (1 kuni 2 minutit).

Kauss katta toidukilega ja jätta sooja kohta kerkima kuni kerkib vähemalt kahekordseks. Raamatus oli öeldud, et selleks kulub 2 tundi. Kahekordseks kerkib vast 1 tunniga, aga kui tahab veel rohkem kergitada, et rohkem pulki saaks teha, nagu mina tegin, siis kulus küll poolteist kuni 2 tundi.

Kerkinud tainas jagada väikesteks pallikesteks (raamatus oli öeldud, et golfipalli suuruseks).

Tegin korraga kogu taigna pallikesteks, selleks võtsin lihtsalt taignakausist käega taignatüki, mis võiks olla väikse palli suurune, jätsin rullimisalusele seisma, seda võib teha ka kergelt jahusel laual või küpsetuspaberil ja siis hakkasin järjest igast pallikesest rullima pikka peenikest pulka. Seda ei tee mitte taignarulliga, vaid kätega.
Kõigepealt hakkasin peopesaga laua peal rullima pallikest kuni see muutus vorsti kujuliseks. Siis hakkasin mõlema käe sõrmedega rullima seda vorstikest peenikeseks pikaks umbes 30 sentimeetri pikkuseks pulgaks, mille lõikasin 3 osaks ja neid igat rullisin sõrmede abil laual veel natuke pikemaks, sest peale noaga lõikamist, tõmbab taignapulk kokku ja jääb lühemaks.
Seesamipulki veeretasin enne pannile panekut seesamiseemnetes.

Taignapulgad panin paljale kuivale ilma küpsetuspaberita ahjuplaadile. Ahjus küpsedes kerkisid, kuid mitte laiustpidi, vaid kõrgusesse, nii et pulkade vahed pannil ei pea eriti suured olema.

Küpsetasin 175-kraadise eelkuumutatud ahju keskmises vahes 25 minutit.

Ühest taignakogusest saab 3 pannitäit pulgakesi.